Várfejlesztés
Kezdőlap Várfejlesztés Partnerek Kapcsolat Sajtószoba Galéria

Hírek

Évtizedes adósságokat tudtunk törleszteni

A hónap végére forgalomba állnak a Várnegyed korszerű, új dízelbuszai, és ezzel egy négyéves, csaknem 11 milliárd forintos közlekedésfejlesztési program zárul hamarosan az I. kerületben. Nagy Gábor Tamást, a kerület polgármesterét a program eredményeiről, tapasztalatairól és a várható folytatásról is kérdeztük.

Bővebben

Forgalomba állnak a vadonatúj Karsan midibuszok a Budai Várnegyedben

2015. november 19-én, csütörtökön a budai Vár és környéke közlekedésének fejlesztését célzó program keretében forgalomba állnak a vadonatúj Karsan ATAK midibuszok első példányai. Az Euro 6-os kibocsátási normának megfelelő, dízelmotorral felszerelt járművekből összesen 16 közlekedik majd, amelyek november végéig ütemezetten kezdik meg a munkát az I. kerületben. A midibuszos járműpark fejlesztésének teljes költsége 909 millió forint, amely uniós támogatással valósulhatott meg.

Bővebben

Beszámoltak az eredményekről

A Budai Vár és környéke közlekedésfejlesztését célzó európai uniós program lezárultával nem zárulnak le a fejlesztések a Várnegyedben és környékén. A többi között például további három mélygarázs megépítését tervezi a Vár alatt, a nyugati kertnél, a Szabó Ilonka utcában és a Lovas utcában – hangzott el azon a november közepi lakossági fórumon, amelyet a beruházások eredményeinek bemutatására szervezett az önkormányzat.

Bővebben

Elektromos töltőberendezéseket telepítettek a Várnegyedbe

Elektromos járművek töltéséhez szükséges berendezéseket telepített a Várnegyedben két helyszínen – a Lovas úton, a Murad-lift közelében, illetve a Várkert Bazár mélygarázsában – a Budavári Önkormányzat. A Budai Vár és környéke közlekedésének fejlesztését célzó európai uniós program részeként, a környezeti fenntarthatóság jegyében üzembe helyezett töltőket szerdán sajtótájékoztatón mutatta be Dr. György István, Budapest Főváros kormánymegbízottja, Dr. Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere és Horváth Csaba, a már három elektromos taxit üzemeltető Budapest Taxi ügyvezetője.

Bővebben

Bemutatták az új budavári midubuszokat

Megérkezett Budapestre az első két alacsonypadlós, légkondicionált KARSAN típusú midibusz abból a 16-ból, amelyek hamarosan leváltják a Budai Várban közlekedő, elavult járműveket. A Budai Vár és környéke közlekedésének fejlesztését célzó program keretében, európai uniós támogatásból megvásárolt, egyenként 39 fő szállítására alkalmas, EURO6-os környezetvédelmi besorolású dízelmotorral felszerelt midibuszokat szeptember 15-én a Budai Várban, a Szentháromság téren mutatta be a sajtó képviselőinek Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes, Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere és Dabóczi Kálmán, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója. A török fél részéről Sakir Fakili budapesti török nagykövet és Vancin Kitapci, a Karsan ügyvezető igazgatója szólalt fel. Az új midibuszok a tervek szerint a tesztidőszakot követően, az év végén forgalomba állnak.

Bővebben

Budavár 360 – minden a Várról a mobilon

Közlekedési információkkal, közérdekű adatokkal, a Várnegyed rendezvényeivel és látnivalóival kapcsolatos tudnivalókkal segíti az érdeklődőket az az okostelefonokon elérhető, ingyenes mobilalkalmazás, amely ezekben a napokban lesz elérhető a budai Várban. A rendszerhez a Vár területén ingyenes wi-fi is kapcsolódik. A Budavár 360 nevet viselő rendszert európai uniós támogatással építi ki az önkormányzat.

Bővebben

Ma már lifttel is mehetünk a Várba

A vár alatt három helyen – a Murad pasa bástyánál, az Iskola lépcsőnél és a Gránit lépcsőnél – már a nap huszonnégy órájában működnek azok a liftek, amelyekkel ingyenesen és akadálymentesen megközelíthető a budai Vár. Mindhárom helyen akadálymentes parkoló és kerékpártároló is szolgálja a Várba lifttel érkezők kényelmét.

Bővebben

Villanytankolás az I. kerületben

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2014 végén még mindössze 170 elektromos autó közlekedett az országban. De hogy ez nem sokáig lesz így, azt abból is sejthetjük, hogy a sajtóban szinte nincs olyan nap, amikor ne adnának hírt valamilyen, elektromos autókkal kapcsolatos újításról. Nemrég például azt olvashattuk, hogy 2017-re mintegy 250 járműből álló, elektromos taxiflottát hoz létre az osztrák főváros…

Bővebben

Új buszforduló épül a Hilton alatt

Bár pontos statisztikák nincsenek róla, de évről évre több ezer turistabusz és több millió turista fordul meg a budai Várban – olyan védett történelmi környezetben, amely funkcióját tekintve sem alkalmas ennyi busz kiszolgálására. A Várba érkező turistabuszok forgalmának csillapítása érdekében a nyár közepére megépül a Hilton alatt az a buszforduló, amely fel- és leszállóhelyet jelent majd a Hiltonhoz ma még a Várba érkező turistabuszok utasai számára.

Bővebben

Az év végéig forgalomba állnak az új buszok a budai Várban

A Budai Vár és környékének közlekedésfejlesztését célzó európai uniós programnak egyik fontos eleme a közösségi közlekedés fejlesztése, és azon belül is a Várban közlekedő BKV-buszok cseréje. Decemberben már az új buszokkal közlekedhetnek a Várban az utasok.

Bővebben

Környezetbarát módon és akadálymentesen a Várba

A vár közlekedési kapcsolatainak környezetbarát fejlesztése és a vár elérhetőségének javítása, elsősorban a közösségi közlekedés fejlesztésével – így foglalta össze a budai Vár és környéke közlekedésfejlesztését célzó európai uniós program fő céljait a projekt műszaki vezetője. Dobrocsi Tamás hozzátette: természetesen a gyalogos és a kerékpáros közlekedést segítő, valamint a parkolás szabályozását és a forgalombiztonságot javító fejlesztések is történtek és történnek e beruházás részeként a kerületben.

Bővebben

Sok lépésben újulnak meg a műemlékek

Az új utakon történő gondolkodás szimbolikus eleme a Várkert Bazár – indította előadását az I. kerület polgármestere. Nagy Gábor Tamás Ybl épületegyüttesének megújítása mellett elsősorban a Víziváros, a Krisztinaváros és a polgárváros felújításának elemeiről beszélt a hallgatóságnak, és fényképek segítségével bemutatta mindazokat a szisztematikus munkával elindított fejlesztéseket, amelyek az elmúlt 15 évben a Budavári Önkormányzat véghez vitt a kerületben.

Bővebben

Várkert Bazár: tévutakon át az újjászületésig

A várkert bazár feltámasztására akkor és azok erőfeszítésével került sor, amikor és akikkel annak rendeltetése volt – fogalmazott Tévutakon át az újjászületésig című előadásában Osskó Judit Kós Károly-, Táncsics-, Ybl- és Prima Primissima-díjas építész, televíziós személyiség. A televíziós szakember hosszú évtizedek óta a szívén viseli a Várkert Bazár ügyét. Már 1989-ben nemzetközi elismerést ért el az akkor már javában pusztuló épületegyüttesről készített filmjével. Úgy látja: 2010 után rekordidő alatt született újjá Ybl Miklós különleges épületegyüttese.

Bővebben

A közösség szerepéről

A történelmi városrészek olyan javak, amelyek munkahelyeket teremthetnek, a turizmus piacára vihetők. Ugyanakkor vigyázni kell e helyek identitásának a megőrzésére is – jelentette ki Elvira Petroncelli, a Nápolyi Egyetem professzora, az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete, az ICOMOS szakértője, hangsúlyozva, hogy e városrészekben végzett beruházások során a hely történelmi és esztétikai dimenziói legalább annyira fontosak, mint a piaciak.

Bővebben

Pusztuló világörökségből nemzeti büszkeség

A Várkert Bazár megújításával egy európai szintű kulturális brandet szeretnénk kialakítani – fogalmazott Pusztuló világörökségből nemzeti büszkeség című előadásában Gyutai Csaba, a Várgondnokság Kht. ügyvezető igazgatója. A szakember úgy látja: a felújítással Ybl klasszikus munkája mellé sikerült egy modern és impozáns létesítményt varázsolni, így a Várkert Bazár épülete a hagyományos és a modern találkozása is egyben.

Bővebben

Amíg megmagyarázom, addig megcsinálom…

Az elmúlt félév számai messzemenőkig igazolják ennek a hatalmas vállalkozásnak a sikerét. Alig három hét alatt nem kevesebb, mint 8 ezer fizető látogatója volt az Északi palotában megtekinthető Csók István-kiállításnak, összességében pedig több mint 100 ezren keresték fel eddig a megújult Várkert Bazárt. Az év végéig pedig már alig van szabad este az épületegyüttes előadótermeiben.

Bővebben

Indul az új villamosmegálló építése a Rudas fürdő előtt

Új villamos-megállóhely építése kezdődik a Szent Gellért rakparton, a Rudas fürdő épülete előtt április 20-án, hétfőn a Budavári Önkormányzat beruházásában.

Bővebben

Hibajavítási munkák a Lánchíd utcában

Megkezdődtek a Lánchíd utcában a hibajavítási munkák, a kivitelező szakaszosan végzi el a munkálatokat, amelyek várhatóan júliusig tartanak.

Bővebben

Megkezdődött az Öntőház utca felújítása

Október második felében a Penta Általános Építőipari Kft. kivitelezésében megkezdődött az Öntőház utca felújítása. A munkálatok jövő év márciusáig tartanak. A felújítás miatt az utcát lezárták.

Bővebben

Megkezdődik a liftek építése

Eredménnyel zárultak a vári liftek létesítésére kiírt közbeszerzési eljárások. A szerződéskötés és a munkaterület átadása után a munkálatok már október hónapban megkezdődnek mindhárom területen.

Bővebben

Megnyílt a Várkert Bazár, felavatták a Lánchíd utcát

Befejeződött a Várkert Bazár rekonstrukciója, az új hajókikötő és a villamosmegállók már üzemelnek, a Lánchíd utcát pedig két hét múlva vehetik birtokba az autósok és a 86-os busz - mondta el a pénteken tartott ünnepségen a L. Simon László a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára.

Bővebben

Utcabállal ünneplik a Lánchíd utca átadását

Ingyenes utcabállal, koncertekkel és családi programokkal ünnepli a felújított Lánchíd utca átadását augusztus 29-én a Budavári Önkormányzat.

Bővebben

Jó ütemben halad a Lánchíd utca felújítása

Jó ütemben halad a Lánchíd utca felújítása, a főnyomócső cseréje után már megkezdték a díszburkolat építését. A beruházás a Budai Vár és környéke közlekedésének fejlesztését célzó európai uniós projekt részeként valósul meg.

Bővebben

Indul a közbeszerzés a vári liftekre

Hamarosan megjelenik a Budai Várban kialakítandó liftek kivitelezésére vonatkozó nemzeti, nyílt közbeszerzési eljárás felhívása. Az erről szóló hirdetményt a Budavári Önkormányzat, mint a Budai Vár és környéke közlekedésfejlesztése KÖZOP-projekt kedvezményezettje július 17-én, csütörtökön adta fel az Elektronikus Hirdetménykezelő Rendszerbe.

Bővebben

Négy helyen épülnek liftek a Várba

A lift látványterve a Gránitlépcsőnél

Megvan a pontos helye annak a négy liftnek, amelyet a Budai Vár és környékének közlekedésfejlesztését célzó európai uniós program keretében építenek meg. A liftek az Iskola lépcsőnél, a Murad pasa bástyánál, a Gránitlépcsőnél és az Oroszlános udvarban teszik majd könnyebbé és kényelmesebbé a feljutást a Várba.

Bővebben

Elkészült a kikötő a Várkert Bazárnál

A Várbazárban és a környékén folyó fejlesztésekhez kapcsolódva a közelmúltban új hajókikötőt is kapott a Budai Vár. Ez persze nem vétetlen, hiszen a Budai Vár és környékének közlekedésfejlesztését célzó program megvalósítói éppen erre törekszenek: a különböző közlekedési módokat összekapcsolva – szakkifejezéssel élve: az intermodalitás elvárásainak megfelelve –, minél többféleképpen tegyék megközelíthetővé és átjárhatóvá a várnegyedet.

Bővebben

Jól haladnak a munkálatok a Lánchíd utcában

A Fővárosi Vízművektől kapott tájékoztatás szerint mintegy hetven százalékos készültségi fokozatnál tartanak a Lánchíd utcában és környékén a nagy átmérőjű vízvezeték kiváltását célzó munkálatok, s a Várkert Bazár előtti szakaszon már az útépítés előkészületi munkálatait kezdik meg a napokban a kivitelezők.

Bővebben

Augusztus végétől használható mozgólépcső

A tervek szerint a megújult Lánchíd utcával együtt, augusztus második felében vehetik birtokba a budapestiek a Várkert Bazár közlekedési attrakcióját, a Budai Várba vivő szabadtéri mozgólépcsőt.

Bővebben

Lakossági tájékoztató a Lánchíd utcáról

A Lánchíd utca felújításának munkálataival kapcsolatban a Budavári Önkormányzat, az ELMŰ Nyrt., a Fővárosi Vízművek Zrt., a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. és a Swietelsky Magyarország Kft. lakossági tájékoztatót tart 2014. június 5-én, csütörtökön 17 órától a Budavári Művelődési Ház I. emeleti Andrássy termében (Budapest I. kerület, Bem rakpart 6.).

Bővebben

Második világháborús maradványok kerültek elő

Fotó: Fortepan.hu

Május 12-én, hétfőn délutánig hét katona maradványai, számos lőszer és egy kézigránát is előkerült a Várkert Bazár felújításához kapcsolódó útépítés során a Lánchíd utcában. Maruzs Roland alezredes, a illetékes osztályának vezetője az MTI-nek azt mondta: az egyenruha-maradványok és felszerelési tárgyak alapján egyértelmű, hogy magyar és német katonák maradványait találták meg.

Bővebben

Forgalmirend-változások a Lánchíd utca lezárása miatt

A Várkert Bazár újjáépítését kiegészítő közterület-rekonstrukciós munkálatok miatt az április 28-áról 29-ére virradó éjszakától várhatóan a nyár végéig teljes hosszában lezárták az Apród utcát és a Lánchíd utcát is – a jelenleg is átépítés alatt álló Döbrentei tér mellett –, ezáltal jelentős forgalomkorlátozásokra kell számítani a környéken.

Bővebben

Indul a Lánchíd utca felújítása

Április 29-én, kedden reggel megkezdődik a Lánchíd utca és környéke felújítása. Emiatt április 28-án éjféltől a kivitelező szakemberei lezárják a forgalom elől a Lánchíd utcát, az Apród utcát, és az Ybl Miklós teret.

Bővebben

Érdeklődtek a civilek is

A Budai Várban és a Budai Várért tevékenykedő civil szervezetek – köztük a Budai Polgári Casino, a Budavári Lakosok Szövetsége, a Lánchíd Kör Egyesület és a Várbarátok Köre – érdeklődő tagjait invitálta a megújult Várkert Bazár bejárására április 5-én, szombaton délelőtt a Budavári Önkormányzat.

Bővebben

Átadták a felújított Várkert Bazárt

Méltó módon, az újjászületett Várkert Bazár átadásával ünnepelte az I. kerület és a főváros a tervező építészzseni, Ybl Miklós születésének kétszázadik évfordulóját április első napjaiban. A felújított világörökségi épület gyönyörű lépcsőire, freskókkal teli pavilonjaira, na és persze a Palotához vivő, szabadtéri mozgólépcsőre sok ezren voltak kíváncsiak a hétvégi nyílt napokon. A munkálatok persze ezzel még nem értek véget a Várkert Bazárban és környékén.

Bővebben

Sok éven át, sokakban kellett tartani a hitet

Ámulatba ejtő – talán ez a jelző jellemezte leginkább azt, ahogyan a Várkert Bazár látogatói vélekedtek az újjászületett és eredeti pompájában tündöklő Duna-parti épületegyüttesről, a lépcsősorok és a pavilonépületek gyönyörű freskó- és kerámiadíszeiről.

Bővebben

Megkezdődnek a munkálatok a Lánchíd utcában és környékén

A Lánchíd utca - Ybl Miklós tér - Apród utca - Döbrentei utca útfelújítási munkáinak első lépéseként április 14-én megkezdi a burkolat felújítást megelőző közmű-felújítási munkákat a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.

Bővebben

Négynapos ünnepi program a Várkert Bazárban

A Várkert Bazár megújult épületegyüttesét április 3-án, nyilvános avatóünnepség keretében adják át a közönségnek, majd ezt követően április 6-ig tartó programsorozattal ünneplik a kétszáz éve született tervezőt, Ybl Miklóst, és a megújult műemléket.

Bővebben

Megkezdődött a Clark Ádám tér rendezése

A munkaterület átadásával megkezdődött a Clark Ádám tér rendezése. A megújult teret június végén adják át.

Bővebben

Megújul a Schulek-lépcső

A Budavári Önkormányzat beruházásában megkezdődött a Halászbástya alatt futó Schulek-lépcső nagy pihenőteraszainak felújítása.

Bővebben

Áder János látogatása a Várbazárban

A tervező Ybl Miklós méltó utódai a Várkert Bazár felújításában résztvevők - mondta el Áder János köztársasági elnök, miután L. Simon László kormánybiztos és dr. Nagy Gábor Tamás polgármester kíséretében megtekintette a Várbazár felújítását. Az épületet 2014. április 3-án adják át.

Bővebben

Építési engedély a Lánchíd utcai beruházásra

Budapest Főváros Kormányhivatala Közlekedési Felügyelősége kiadta az építési engedélyt a Budavári Önkormányzat részére a Lánchíd utca, az Apród utca, a Döbrentei utca és a Szarvas tér átépítésére, felújítására.

Bővebben

A Budai Várba minden magyarnak egyszer el kell jönnie

Polgármesterként az egyik fő szószólója volt a Várkert Bazár felújításának, s az ő kezdeményezésére került fel az épület a világ legveszélyeztetettebb műemlékeinek a listájára. A megújult Várkert Bazár április 3-i átadója kapcsán az I. kerület polgármesterét, Nagy Gábor Tamást kérdeztük.

Bővebben

Fontos mérföldkőhöz értek a fejlesztések

Fontos mérföldkőhöz közelednek a Várkert Bazár megújítását és a Budai Vár és környéke közlekedésének fejlesztését célzó európai uniós programok: mindkét beruházás első ütemét – a Várkert Bazár tervezője, Ybl Miklós születésének 200. évfordulójához kapcsolódva – 2014. április 3-án adják át.

Bővebben

Helyükre kerültek a Lépcsőpavilon Trófeaszobrai

Március első napjaiban a helyükre emelték a Várkert Bazár Lépcsőpavilonját díszítő Trófeaszobrokat, amelyek Csányi Szabolcs restaurátor szobrászművész keze nyomán újultak meg, a Budai Vár közlekedésfejlesztését célzó európai uniós program részeként.

Bővebben

Újabb közlekedési fejlesztések a Budai Vár környékén

Bővítik a Budai Vár és környéke közlekedésének fejlesztését szolgáló uniós projektet, a négy kapcsolódó beruházás miatt 550 millió forinttal 10,9 milliárd forintra emelik a támogatást - az erről szóló kormányhatározat csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben.

Bővebben

Kiírták a tendert a Lánchíd utcára

Megjelent a Lánchíd utca felújításának második ütemére kiírt közbeszerzési eljárás hirdetménye. A nyílt tenderre február 20-ig adhatják be ajánlatukat a potenciális kivitelezők.

Bővebben

Helyére emelték a mozgólépcsőt

Helyére emelték a Várbazárból a Vízhordó lépcsővel párhuzamosan a Várba vivő, hat emelet magas szabadtéri mozgólépcső szerkezét január közepén a szakemberek. A berendezés nem csak a várnegyed, de minden bizonnyal a főváros egyik közlekedési attrakciója lesz.

Bővebben

Karácsonykor nem dolgoznak majd az építkezésen

Az ünnepek alatt és a két ünnep között a munkaszüneti napokon nem folynak majd építési munkálatok a Várbazárban és a környékén. A munkanapokon viszont – amennyiben az időjárás engedi – nem áll le a munka, az ütemtervet ugyanis tartani kell – tudtuk meg a kivitelező konzorcium szakembereitől.

Bővebben

Akadálymentesítés minden formában

A liftek kiépítése, vagyis a Várnegyed úgynevezett fizikai akadálymentesítése mellett legalább ennyire fontos az infokommunikációs akadálymentesítés is. Ennek érdekében, a gyalogos közlekedés fejlesztéséhez kapcsolódóan egy korszerű információs rendszert építenek ki.

Bővebben

Átjáróház helyett átjárható legyen a Várnegyed

Átjáróház helyett átjárható legyen a Várnegyed – röviden és a legegyszerűbben talán így foglalható össze annak a nagyszabású, európai uniós támogatással megvalósuló közlekedés- fejlesztési programnak a lényege, amelynek építési munkálatai ezekben a hónapokban zajlanak a Várkert Bazárban, valamint a Várban és környékén.

Bővebben

Korszerű, új buszok járnak majd a Várban

A közbeszerzési eljárás eredményétől függően akár már a jövő év második felében új, korszerű, környezetkímélő, alacsonypadlós midibuszok válthatják fel a Várban most közlekedő, zajos kisbuszokat.

Bővebben

Mozgólépcsővel Sissy léptei nyomán…

Egészen biztosan a főváros egyik közlekedési attrakciója lesz az hat emelet magas szabadtéri mozgólépcső, amely a Várkert Bazárból, a Vízhordó lépcsővel párhuzamosan viszi majd fel a látogatót a Várba.

Bővebben

A nagy porral és zajjal járó munkák szinte befejeződtek

Az elmúlt időszakban többször okoztak kellemetlenséget a környék lakóinak a Várkert Bazárban és a környékén folyó munkálatok – de egy ekkora volumenű beruházás óhatatlanul zajjal és porral is jár. Ez is szükséges ahhoz, hogy igazán széppé tudják varázsolni a környéket. A kivitelezőknél arra kerestük a választ, hogy hol tartanak a munkálatok és mire számíthatnak az elkövetkező hónapokban az itt lakók.

Bővebben

Tovább szépül a Várbazár és környéke

A polgármester és a kormánybiztos a sajtónak szervezett bejáráson (Fotó: MTI/ Máthé Zoltán)

A terveknek megfelelően halad a Várbazár rekonstrukciója, az épületegyüttes két végét lezáró Testőrpalota, illetve a déli bérházak állványzatát már elbontották, így a nagyközönség is megcsodálhatja az eredeti pompájukban tündöklő utcai homlokzatokat. A felújított Várbazár épületeit, beleértve a vadonatúj mélygarázst és rendezvényközpontot, jövő tavasszal adják át a nagyközönségnek.

Bővebben

Információ

Hogyan változik meg a Várnegyed közlekedése? Mitől lesz könnyebben megközelíthető gyalogosan vagy kerékpárral a Budai Vár? Milyen lesz a környéken a parkolás rendje? Megmarad-e a „piaci buszjárat”? Hol lesznek a panorámaliftek?

Kérjük, látogasson el rendszeresen honlapunkra, ahol a  Budai Vár és környékének közlekedésfejlesztése kapcsolatban naprakész információkat és érdekességeket talál.

Érdeklődését köszönjük!