Várfejlesztés
Kezdőlap Várfejlesztés Partnerek Kapcsolat Sajtószoba Galéria

A közösség szerepéről

A történelmi városrészek olyan javak, amelyek munkahelyeket teremthetnek, a turizmus piacára vihetők. Ugyanakkor vigyázni kell e helyek identitásának a megőrzésére is – jelentette ki Elvira Petroncelli, a Nápolyi Egyetem professzora, az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete, az ICOMOS szakértője, hangsúlyozva, hogy e városrészekben végzett beruházások során a hely történelmi és esztétikai dimenziói legalább annyira fontosak, mint a piaciak.
Jól mutatja ez a konferencia azt, hogy mennyire fontos a magyaroknak a kulturális és történelmi emlékhelyeik megőrzése, védelme – jelentette ki Elvira Petroncelli, hozzátéve, hogy az egész emberiség büszke tulajdonává kell hogy váljanak ezek az örökségek.
 
A szakember úgy látja, hogy a turizmus kifejezetten pozitív szerepet tud játszani történelmi területek revitalizációjában, de csak akkor, ha az idegenforgalom mindeközben tiszteletben tartja és támogatja a helyi közösségeket. A turizmusnak ugyanis nem szabad beavatkoznia az adott hely lakóinak mindennapi életébe – vagyis nem szabad, hogy az ott élők idegennek érezzék magukat a lakóhelyükön.
 
A történelmi városrészek és tájak fejlesztéséhez kapcsolódóan a Nápolyi Egyetem professzora az Európai Tájépítészeti Koncepció és a Valettai elvek tiszteletben tartására, valamint tájépítészet és a helyi közösségi identitás közötti kapcsolat fontosságára hívta fel a résztvevők figyelmét. Elvira Petroncelli úgy látja: e fejlesztésekben az ott élő közösségnek is aktív szerepet kell játszania.

Információ

Hogyan változik meg a Várnegyed közlekedése? Mitől lesz könnyebben megközelíthető gyalogosan vagy kerékpárral a Budai Vár? Milyen lesz a környéken a parkolás rendje? Megmarad-e a „piaci buszjárat”? Hol lesznek a panorámaliftek?

Kérjük, látogasson el rendszeresen honlapunkra, ahol a  Budai Vár és környékének közlekedésfejlesztése kapcsolatban naprakész információkat és érdekességeket talál.

Érdeklődését köszönjük!