Várfejlesztés
Kezdőlap Várfejlesztés Partnerek Kapcsolat Sajtószoba Galéria

A nagy porral és zajjal járó munkák szinte befejeződtek

Az elmúlt időszakban többször okoztak kellemetlenséget a környék lakóinak a Várkert Bazárban és a környékén folyó munkálatok – de egy ekkora volumenű beruházás óhatatlanul zajjal és porral is jár. Ez is szükséges ahhoz, hogy igazán széppé tudják varázsolni a környéket. A kivitelezőknél arra kerestük a választ, hogy hol tartanak a munkálatok és mire számíthatnak az elkövetkező hónapokban az itt lakók.

Hol tartanak most a Várkert Bazárhoz kapcsolódó építési munkálatok?
Jelenleg minden épületrészen folynak a munkák, a beruházás készültsége hozzávetőlegesen 60 százalékos.

Összesen hányan dolgoznak a Várkert Bazár és a budavári közlekedési projekt építkezésein?
Jelenleg mintegy 400 fő dolgozik a munkaterületen, de ha a műhelyekben dolgozó restaurátorokat is hozzáadjuk, akkor azt mondhatjuk, hogy összesen nagyjából 480-an dolgoznak a kivitelezésen. A létszám ráadásul még jelentősen nő majd, ahogyan az újabb munkafolyamatok – például a belső szakipari munkák – megindulnak.

Hogyan tudták vagy próbálták kezelni az építkezés miatt érkezett lakossági panaszokat?
Havonta lakossági fórumot tartottunk, ahol részletesen tájékoztattuk a környék lakóit a munkafolyamatokról. Jelenleg is van egy központi telefonszámunk, amin az észrevételeket és az esetleges panaszokat fogadjuk. A tehergépkocsik által használt utakat folyamatosan takarítottuk. Természetesen mindent elkövetünk, hogy a panaszok száma a lehető legkevesebb legyen.

Kell-e még számítani jelentős porral és zajjal járó munkálatokra?
A nagy porral és zajjal járó munkák szinte befejeződtek. Ezek a mélyépítési munkálatok miatt voltak szükségesek. Az elmúlt időszakban összesen nem kevesebb, mint 150 ezer köbméternyi talajt szállítottunk el a munkaterületről. Ugyanakkor a projekt befejezéséig még biztos lesz zajjal járó tevékenység.

Várható-e most már az építkezéshez kapcsolódó teherautó-forgalom mérséklődése?
A teherautó-forgalom már most is mérséklődött, mivel a nagy tömegű föld mozgatásával járó munka a végére ért. A beruházás volumene miatt ugyanakkor még mindig jelentős az anyagbeszállítás – itt például a betonacél-szállítmányokra vagy a beépítendő anyagokra kell gondolni –, amit csak teherautókkal tudunk megoldani.

Mikorra várható a nagy volumenű munkálatok végső befejezése?
A nagy volumenű munkálatok 2014 elejére befejeződnek a Várkert Bazárban.

Információ

Hogyan változik meg a Várnegyed közlekedése? Mitől lesz könnyebben megközelíthető gyalogosan vagy kerékpárral a Budai Vár? Milyen lesz a környéken a parkolás rendje? Megmarad-e a „piaci buszjárat”? Hol lesznek a panorámaliftek?

Kérjük, látogasson el rendszeresen honlapunkra, ahol a  Budai Vár és környékének közlekedésfejlesztése kapcsolatban naprakész információkat és érdekességeket talál.

Érdeklődését köszönjük!