Várfejlesztés
Kezdőlap Várfejlesztés Partnerek Kapcsolat Sajtószoba Galéria

Amíg megmagyarázom, addig megcsinálom…

Az elmúlt félév számai messzemenőkig igazolják ennek a hatalmas vállalkozásnak a sikerét. Alig három hét alatt nem kevesebb, mint 8 ezer fizető látogatója volt az Északi palotában megtekinthető Csók István-kiállításnak, összességében pedig több mint 100 ezren keresték fel eddig a megújult Várkert Bazárt. Az év végéig pedig már alig van szabad este az épületegyüttes előadótermeiben.
Mindezt L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, miniszterhelyettese a Várkert Bazár és a budai Vár fejlesztéséről szóló, Új utakon című nemzetközi konferencián, május elején a Budapesti Történeti Múzeumban. A tanácskozást – amelyre többek között Németországból és Erdélyből is érkeztek résztvevők – a Budavári Önkormányzat szervezte annak érdekében, hogy a szakértő előadókkal áttekintsék az elmúlt és az elkövetkező időszak jórészt európai uniós fejlesztéseit a Várnegyedben és környékén.
 
Helyes döntés volt
 
Volt értelme a küzdelemnek, és a kormány részéről helyes döntés volt, hogy több, mint 10 milliárd forint forrást biztosított a Várkert Bazár megmentésére és az épületegyüttes környékének rendbe tételére – fogalmazott L. Simon László. Az államtitkár idézte a Várkert Bazár tervezőjének, Ybl Miklósnak egy szállóigévé lett mondatát: „amíg megmagyarázom, addig megcsinálom…” Még hosszú évekig lehetett volna vitázni ugyanis arról, hogy fel kell-e újítani a Várkert Bazárt, esetleg érdemesebb értékesíteni és más funkciókat adni neki. A hosszas vitával viszont mára egészen biztosan összedőlt volna az épület – véli az államtitkár, hozzátéve, hogy akik látták a munkálatok megkezdése előtt az épületet, azok tudják, hogy nem túlzás ez. Ha 2013-ban a kormány nem döntött volna a megújítás mellett, egy évtizeden belül már csak a romok eltakarítása maradt volna feladatként.
 
A Várkert Bazár felújításánál nem csak az volt a cél, hogy megmentsünk valamit a múltból. Át akartunk lépni vele a jövőbe – jelentette ki L. Simon László, köszönetet mondva az épületegyüttes megújításán munkálkodó, három Ybl-díjas építésznek, akik a multifunkcionális rendezvényteremmel a műemlék mögé, a hegybe a 21. század kihívásainak megfelelő, jövőbe mutató, progresszív épületrészt álmodtak és varázsoltak. Minden pedig arra predesztinálja a Várkert Bazárt, hogy a főváros és az ország egyik legjelentősebb kulturális találkozóhelye és rendezvényközpontja legyen.
 
Egyeztetnek a jövőről
 
A Miniszterelnökség államtitkára a budai Várat érintő, az előttünk álló évtizedekben várható fejlesztésekről is szót ejtett a konferencián. Bejelentette, hogy a kormány felállított egy konzultációs testületet a budai Vár megújítását célzó Hauszmann-terv szakmai és társadalmi egyeztetésére. A kéthetente–havonta ülésező szakértői bizottság a közelmúltban a Vár közlekedésének fejlesztését és a Várhegy barlangjainak a jövőjét tekintette át.
 
L. Simon László a fejlesztések konkrét lépéseiről is áttekintést adott a résztvevőknek. Bejelentette, hogy mintegy félmilliárd forintnyi forrás áll a régészek rendelkezésére az Egyesült Államoktól visszakapott Táncsics-börtön udvarának és az Erdélyi-bástyának a feltárására. Tekintettel arra, hogy ez utóbbi területen működött annak idején az első királyi pénzverde Budán, régészetileg szenzációs leletekre számítanak itt a szakemberek. A régészeti feltárásokkal megkezdődött a Karmelita-kolostor felújítása, és a régészek már dolgoznak a Miniszterelnökség leendő központi épülete melletti Püspök-kert területén is, ahová új épületet építenek hamarosan.
 
Adottak a források
 
A Budavári Palota felújításával olyan többfunkciós kulturális tereket akarunk létrehozni, amelyek a Köztársasági Elnöki Hivatal és a Miniszterelnökség épületének közelében az állami protokoll feladatait is el tudják majd látni – jelentette ki az államtitkár, hozzátéve, hogy a Palota F épületének rekonstrukciója mellett két, még Hauszmann Alajos által tervezett, de a II. világháborút követően lebontott épület újraépítéséről, illetve rekonstruálásáról is döntött a kormány.
 
A Stöckl-lépcső helyreállításával – túl azon, hogy egy fantasztikus építészeti érték megmentéséről van szó – a Dózsa György tér felől újabb feljárót, újabb megközelítési lehetőséget kap a budai Vár – mondta L. Simon László, hozzátéve, hogy ezek a fejlesztések az Oroszlános udvar és a Száraz-árok régészeti feltárásával hatalmas lehetőséget adnak a magyar régésztársadalomnak. Az államtitkár úgy véli: mivel a fejlesztési források a rendelkezésre állnak, így semmi sem akadályozza azt, hogy ezek a tervek nagyrészt még ebben a kormányzati ciklusban megvalósuljanak.

Információ

Hogyan változik meg a Várnegyed közlekedése? Mitől lesz könnyebben megközelíthető gyalogosan vagy kerékpárral a Budai Vár? Milyen lesz a környéken a parkolás rendje? Megmarad-e a „piaci buszjárat”? Hol lesznek a panorámaliftek?

Kérjük, látogasson el rendszeresen honlapunkra, ahol a  Budai Vár és környékének közlekedésfejlesztése kapcsolatban naprakész információkat és érdekességeket talál.

Érdeklődését köszönjük!