Várfejlesztés
Kezdőlap Várfejlesztés Partnerek Kapcsolat Sajtószoba Galéria

Az év végéig forgalomba állnak az új buszok a budai Várban

A Budai Vár és környékének közlekedésfejlesztését célzó európai uniós programnak egyik fontos eleme a közösségi közlekedés fejlesztése, és azon belül is a Várban közlekedő BKV-buszok cseréje. Decemberben már az új buszokkal közlekedhetnek a Várban az utasok.
Annak érdekében azonban, hogy a Budai Várban a tömegközlekedés színvonala mielőbb javuljon, a BKK Zrt. – a Budavári Önkormányzattal közösen megkötött támogatási szerződés alapján – összesen 16 darab alacsonypadlós, korszerű, környezetkímélő, dízel midibusz megvásárlására írt ki közbeszerzési eljárást a múlt év őszén. A közbeszerzés nyertese a török Karsan Otomotiv Sanayii ve Ticaret lett, s az eljárás eredményeként – 100 százalékos intenzitású európai uniós támogatásból – ez a cég szállíthatja Budapestre az új budavári buszokat. A buszok beszerzésének teljes költsége összesen 909 millió forint, amely a buszbeszerzés mellett tartalmazza a projektmenedzsmentnek, a megvalósíthatósági tanulmány készítésének és a kapcsolódó, kötelező kommunikációnak a költségeit is.
 
Mivel a buszcserére vonatkozó európai uniós projektet az év végéig le kell zárni, így decemberében már egészen biztosan kipróbálhatja a jelenlegieknél tíz százalékkal nagyobb férőhely-kapacitású, környezetkímélő, új buszokat a Várnegyed utazóközönsége.
 
A hosszabb távú célok között persze az szerepel, hogy a jövőben elektromos meghajtású kisbuszok róják a Várnegyed útjait. Amikor pedig majd az elektromos meghajtású buszok is megérkeznek és munkába állnak a fővárosban, az év végén forgalomba álló midibuszok Budapest más hegyvidéki területeinek – a Rózsadombnak, a Gellérthegynek vagy éppen a Testvérhegynek – a közlekedését teszik korszerűbbé. A tervek szerint emellett új irányokba – a Fény utcai piacig, illetve a Batthyány térig – is bővülhet a budai Vár autóbuszos összeköttetése.

Információ

Hogyan változik meg a Várnegyed közlekedése? Mitől lesz könnyebben megközelíthető gyalogosan vagy kerékpárral a Budai Vár? Milyen lesz a környéken a parkolás rendje? Megmarad-e a „piaci buszjárat”? Hol lesznek a panorámaliftek?

Kérjük, látogasson el rendszeresen honlapunkra, ahol a  Budai Vár és környékének közlekedésfejlesztése kapcsolatban naprakész információkat és érdekességeket talál.

Érdeklődését köszönjük!