Várfejlesztés
Kezdőlap Várfejlesztés Partnerek Kapcsolat Sajtószoba Galéria

Beszámoltak az eredményekről

A Budai Vár és környéke közlekedésfejlesztését célzó európai uniós program lezárultával nem zárulnak le a fejlesztések a Várnegyedben és környékén. A többi között például további három mélygarázs megépítését tervezi a Vár alatt, a nyugati kertnél, a Szabó Ilonka utcában és a Lovas utcában – hangzott el azon a november közepi lakossági fórumon, amelyet a beruházások eredményeinek bemutatására szervezett az önkormányzat.
Tájékoztatójában Dobrocsi Tamás, a projekt műszaki vezetője beszámolt az összesen 11 milliárd forintos, teljes egészében európai uniós forrásból megvalósult program eredményeiről, kiegészítve az önkormányzat mintegy 2,5 milliárd forintnyi, az uniós projekthez kapcsolódó, önerős fejlesztéseivel – köztük a Hess András tér, a Clark Ádám tér és a Halászbástya környékének rendezésével. A szakember a gyalogos közlekedés fejlesztését célzó beruházások közül kiemelte a Várkert Bazár szabadtéri mozgólépcsőjét, valamint a Vár akadálymentes megközelítését segítő liftek üzembe állítását, és szólt a kerékpáros közlekedést könnyebbé és biztonságosabbá tevő fejlesztésekről: a forgalomcsillapított övezetekről, az új kerékpárutakról és kerékpártárolókról a Várkert Bazár környékén.
 
– A gyors, környezetbarát közlekedésé a jövő – hangsúlyozta előadásában Nagy Gábor Tamás polgármester, hozzátéve, hogy a Budavári Önkormányzat már készül a most záruló fejlesztések folytatására, és több fontos beruházáshoz kéri és várja a kormány pozitív döntését. A rövidebb-hosszabb távra tervezett fejlesztések között a Vár környékén megépítendő, további mélygarázsok mellett a Batthyány tér átépítését, valamint a Gellért helyre egy sikló megépítését említette a kerület első embere. A polgármester megjegyezte: arról sem tett le az önkormányzat, hogy belátható időn belül elektromos autóbuszok közlekedjenek a Budai Várban. Ennek kapcsán Nagy Gábor Tamás felhívta a figyelmet arra is, hogy az önkormányzat kiemelt feladatának tekinti az elektromos közlekedés elterjesztését, így többek között elektromos töltőberendezések telepítésével és ingyenes parkolással ösztönzi a zöld rendszámú autók használatát a Várban és környékén.

Információ

Hogyan változik meg a Várnegyed közlekedése? Mitől lesz könnyebben megközelíthető gyalogosan vagy kerékpárral a Budai Vár? Milyen lesz a környéken a parkolás rendje? Megmarad-e a „piaci buszjárat”? Hol lesznek a panorámaliftek?

Kérjük, látogasson el rendszeresen honlapunkra, ahol a  Budai Vár és környékének közlekedésfejlesztése kapcsolatban naprakész információkat és érdekességeket talál.

Érdeklődését köszönjük!