Várfejlesztés
Kezdőlap Várfejlesztés Partnerek Kapcsolat Sajtószoba Galéria

Budavár 360 – minden a Várról a mobilon

Közlekedési információkkal, közérdekű adatokkal, a Várnegyed rendezvényeivel és látnivalóival kapcsolatos tudnivalókkal segíti az érdeklődőket az az okostelefonokon elérhető, ingyenes mobilalkalmazás, amely ezekben a napokban lesz elérhető a budai Várban. A rendszerhez a Vár területén ingyenes wi-fi is kapcsolódik. A Budavár 360 nevet viselő rendszert európai uniós támogatással építi ki az önkormányzat.
A budai Vár és környéke közlekedésfejlesztését célzó európai uniós program részeként megvalósuló, mindhárom nagy mobil platformon – vagyis iPhone-on, Andriodon és Windows Mobile-on – egyaránt elérhető okostelefonos applikáció kiépítésének fontosságát Nagy Gábor Tamás polgármester azzal indokolta, hogy az elmúlt évek fejlesztései minőségi váltást jelentenek a budai Várban, és mára sosem látott szépségét mutatja a Várnegyed. Van tehát bőven mit megmutatni az ide érkezőknek, hogy érezzék jól magukat és találják meg, amit keresnek: intézményeket, látnivalókat, szolgáltatásokat – mindent, ami élményt ad a várban.
 
Közlekedési információk
 
Az itt élők, az itt dolgozók és az ide látogatók számára egyaránt hasznos információkkal szolgál majd a Budavár 360 mobilalkalmazás – szögezte le Dobrocsi Tamás. A budai Vár és környéke közlekedésének fejlesztését projekt vezetője kiemelte, hogy a GPS-alapú alkalmazáson belül elérhetőek lesznek a BKV Futár-alkalmazásának szolgáltatásai, tehát az applikáció on-line közlekedési információkkal is szolgál majd a látogatóknak. A közlekedési információk között természetesen nem csak azt tudhatja meg a mobilján internetező, hogy mikor jön a következő 16-os busz a Deák tér felé, vagy mikor indul a következő menetrend szerinti hajójárat a Várkert Bazár kikötőjéből a Margitszigetre, hanem a legközelebbi taxi- és bubi-állomásokhoz is útmutatást kap. A rendszer emellett a parkolási lehetőségekről és feltételekről is tájékoztatást nyújt a várban és környékén, és eligazítja a gyalogosokat az akadálymentes közlekedést biztosító, nemrégiben átadott, új liftekhez és a Várkert Bazár hat emelt magas és több mint 50 méter hosszú, szabadtéri mozgólépcsőjéhez egyaránt.
 
Látnivalók egy helyen
 
A közlekedési információkon túl persze számos közérdekű információ segíti a Budavár 360 mobilalkalmazásban a Vár látogatóit. Megtudni belőle, hogy hol vannak ATM-automaták, valutaváltók, gyógyszertárak, üzletek vagy például nyilvános illemhelyek a Várnegyedben és környékén. A turistáknak pedig bizonyára a Látnivalók menüpont lesz a legérdekesebb és a leghasznosabb. Ebben a vári szálláshelyek, a vendéglátóhelyek és a turisztikai információs pontok elérhetősége és térképes megjelenítése mellett a Várnegyed múzeumait, galériáit és más nevezetességeit is megtalálja a látogató. Sőt: az alkalmazás szinte valamennyi budavári épület történetéről, történelméről tartalmaz egy-egy érdekes leírást. A Budavári Önkormányzat a közeljövőben megkeresi majd a Vár üzleteit és szolgáltatóit azzal kapcsolatban, hogy milyen módon és feltételekkel lehet majd csatlakozni a rendszerhez.
 
Ingyenes wi-fivel
 
Az összesen bruttó 114 millió forintba kerülő fejlesztés hátterében egy térinformatikai szoftvert használtak a programozók, így az egyes információkat – legyenek azok közlekedésiek vagy a turisztikai látnivalókkal kapcsolatosak – alapvetően térképes formában jeleníti meg az alkalmazás a mobilnetezőknek.
 
Az alkalmazáshoz a budai Vár területén egy ingyenes, kültéri wifi-szolgáltatás is kapcsolódik – ennek a működését májusban már tesztelték a szakemberek. Ez a 70 Mbites vonalra épített hálózat egyelőre csak a Budavár 360 mobilapplikációhoz lesz használható, a felhasználók által elérhető sávszélesség pedig a vonal terheltségétől függ majd, valamint attól, hogy a Váron belül éppen honnan csatlakozik rá az internetező.
 
A mobilapplikáció magyar nyelven készült el, angol és német nyelven pedig a tervek szerint júliustól érhetik el és tölthetik le ingyenesen az okostelefonjukra a budai Várba érkező turisták a Windows Áruházból, a Google Play webáruházból és az App Store-ból.
 
A mobilapplikáció weboldalas változata a www.budavar360.hu oldalon érhető el.

Információ

Hogyan változik meg a Várnegyed közlekedése? Mitől lesz könnyebben megközelíthető gyalogosan vagy kerékpárral a Budai Vár? Milyen lesz a környéken a parkolás rendje? Megmarad-e a „piaci buszjárat”? Hol lesznek a panorámaliftek?

Kérjük, látogasson el rendszeresen honlapunkra, ahol a  Budai Vár és környékének közlekedésfejlesztése kapcsolatban naprakész információkat és érdekességeket talál.

Érdeklődését köszönjük!