Várfejlesztés
Kezdőlap Várfejlesztés Partnerek Kapcsolat Sajtószoba Galéria

Fontos mérföldkőhöz értek a fejlesztések

Fontos mérföldkőhöz közelednek a Várkert Bazár megújítását és a Budai Vár és környéke közlekedésének fejlesztését célzó európai uniós programok: mindkét beruházás első ütemét – a Várkert Bazár tervezője, Ybl Miklós születésének 200. évfordulójához kapcsolódva – 2014. április 3-án adják át.

Az enyhe tél is kedvező volt a felújítási munkálatokhoz a Várkert Bazárnál. Január közepén a helyére emelték a Várbazárból a Vízhordó lépcsővel párhuzamosan a Várba vivő, hat emelet magas szabadtéri mozgólépcső szerkezét a szakemberek. Tekintettel arra, hogy a Várkert Bazárhoz kapcsolódó közlekedésfejlesztési beruházások célja az akadálymentesítés is, azokat, akik a koruk miatt, vagy mozgásukban korlátozottként nem tudnak majd felgyalogolni a felújított Vízhordó lépcsőn, a lépcsővel párhuzamosan ez a több mint 50 méter hosszú, tetővel fedett, ám oldalt nyitott mozgólépcső viszi majd fel hat emelet magasra, a Várba. Az utcaszintről a mozgólépcső aljáig, valamint a mozgólépcső tetejéről a most épülő-szépülő kilátóteraszig pedig liftek teszik majd teljesen akadálymentessé a közlekedést. Február utolsó, illetve március első napjaiban elbontották a terület északi részének két nagy toronydaruját, valamint a február közepi, eredményes szakértői zsűrizést követően a helyükre, a Fülkepavilon és a Lépcsőpavilon tetejére emelték a Trófeaszobrokat is. Időközben elindult a föld visszahordása a Váralja utca felől, a török temető irányából a zárófödémre, valamint megkezdődött a Kemal Atatürk sétány végén a töltőföld depóniaképzése is. A munkálatok miatt március elején lezárták a teljes sétányt a Buzogánytorony alatt.

A beruházások első ütemének április 3-án kezdődő, négynapos, ingyenesen látogatható kiállításokkal és zenei programokkal gazdagított átadóünnepségét követően, tavasztól már a Lánchíd utca rehabilitációjával folytatódnak a Várkert Bazár környéki munkálatok.

A Budai Vár és környéke közlekedésének fejlesztését célzó európai uniós projekt időközben négy új elemmel bővült. Az erről szóló, február 6-i kormányhatározat szerint közforgalmú hajókikötő épül a Friedrich Born rakparton, új villamosmegálló épül a Rudas fürdő előtt, rendezik az Öntőház utcát, valamint kiváltanak egy 660 méter hosszú vezetéket a Szarvas tértől a Clark Ádám térig.

Információ

Hogyan változik meg a Várnegyed közlekedése? Mitől lesz könnyebben megközelíthető gyalogosan vagy kerékpárral a Budai Vár? Milyen lesz a környéken a parkolás rendje? Megmarad-e a „piaci buszjárat”? Hol lesznek a panorámaliftek?

Kérjük, látogasson el rendszeresen honlapunkra, ahol a  Budai Vár és környékének közlekedésfejlesztése kapcsolatban naprakész információkat és érdekességeket talál.

Érdeklődését köszönjük!