Várfejlesztés
Kezdőlap Várfejlesztés Partnerek Kapcsolat Sajtószoba Galéria

Forgalmirend-változások a Lánchíd utca lezárása miatt

A Várkert Bazár újjáépítését kiegészítő közterület-rekonstrukciós munkálatok miatt az április 28-áról 29-ére virradó éjszakától várhatóan a nyár végéig teljes hosszában lezárták az Apród utcát és a Lánchíd utcát is – a jelenleg is átépítés alatt álló Döbrentei tér mellett –, ezáltal jelentős forgalomkorlátozásokra kell számítani a környéken.

Az Attila út – Alagút utca csomópontban a közösségi közlekedés gyorsabb haladását elősegítő intézkedéseket vezetnek be. Változik a 86-os és a 990-es éjszakai busz közlekedése is. A várható torlódások elkerülése érdekében a BKK kéri, hogy aki teheti, válassza a közösségi közlekedést – így például a csúcsidőben kétszeres sűrűséggel közlekedő 19-es villamost – az autózás helyett.

Az Apród utca és a Lánchíd utca lezárása miatt a Clark Ádám téri körforgalomból nem lehet majd behajtani a Lánchíd utcába, a Szarvas térről pedig az Apród utcába. A Szarvas tér Attila úti oldalán a három egyenesen haladó forgalmi sávból csak kettőt használhatnak az autósok, ezért az Erzsébet hídról csak egy sávon lehet majd lehajtani. A Várkert rakpart, ahová a Döbrentei tér felől a villamosvágányon az Ybl Miklós térig lehet behajtani, zsákutca lesz. Az Öntőház utca kizárólag a Clark Ádám tér felől lesz megközelíthető.

Az Attila út–Alagút utca csomópontban a közösségi közlekedés gyorsabb haladásának biztosítása érdekében kizárólag a tömegközlekedési járatok részére balra kanyarodó sávot alakítunk ki. A csomóponti kapacitás szűkössége miatt ezt a sávot egyéb járművek nem vehetik igénybe, így az Alagút utcából balra csak közvetett módon, az Alagút utca– jobbra a Krisztina körútra–jobbra a Mikó utcába–jobbra az Attila útra útvonalon lehet kanyarodni. A csomópontban a Krisztina tér felől érkezők számára is változik a forgalmi rend: a külső sávból csak jobbra lehet kanyarodni, az Alagút utcán tovább egyenesen csak a belső sávon lehet haladni, a szemből érkező, kanyarodó buszsávot jobbról megkerülve, a szélső sávba érkezve. A forgalomkorlátozások idejére az Alagút utcában az Attila út és a Váralja utca között megszűnik a parkolási lehetőség.

A munkálatok megkezdése után torlódásokra kell számítani a Szent Gellért rakparton, az Attila úton, a Fő utcában, a Lánchídon, az Alagútban és a Mészáros utcában. A Fő utcában észak felől érkezőknek a déli városrész, illetve az Erzsébet híd megközelítésre a BKK a Halász utca–Budai alsó rakpart útvonal használatát javasolja.

A BKK kéri az autósokat, hogy a torlódások elkerülése érdekében aki teheti, válassza a közösségi közlekedést – így például a sűrűbben közlekedő 19-es villamost –, vagy autójával az Alagút környékét kerülje el.

Változások a 19-es villamos, valamint a 86-os és a 990-es éjszakai busz közlekedésében

A Várkert Bazár újjáépítését kiegészítő közterület-rekonstrukciós munkálatok miatt az április 28-áról 29-ére (hétfőről keddre) virradó éjszakától változik a 990-es éjszakai busz, majd kedd reggeltől a 86-os busz közlekedése. A lezárások miatt módosított útvonalon közlekedő járatok menetideje várhatóan megnő. A munkavégzés idejére jelentősen, mintegy kétszeresére sűrítik a 19-es villamos munkanapi csúcsidei közlekedését, amely reggelente 12 helyett átlagosan 6, délután pedig 15 helyett átlagosan 7-8 percenként követi majd egymást és alternatívát kínál a lelassuló 86-os busszal szemben.

A 86-os busz április 29-étől (keddtől) mindkét irányban az Alagút–Attila út felé kerüli el a lezárt útszakaszokat.

  • Újbuda felé a busz a Fő utca–Clark Ádám tér–Alagút–Alagút utca–Attila út–Dózsa György tér–Krisztina körút–Döbrentei tér módosított útvonalon közlekedik. A terelés miatt kimarad a Szarvas tér megállóhely, a Clark Ádám téri megállót pedig a Fő utcába helyezzük át, ahol a körforgalom előtt lehet felszállni a buszra.
  • Óbuda, Bogdáni út felé a busz a Döbrentei tér–Szarvas tér–Attila út–Alagút utca–Alagút–Clark Ádám tér–Fő utca módosított útvonalon közlekedik. A terelés miatt az Ybl Miklós tér megállóhely kimarad, a buszra a módosított útvonalon az 5-ös és a 178-as járat Szarvas tér, majd a 16-os és a 105-ös busz Clark Ádám tér megállójában is nyílik felszállási lehetőség.


A 990-es busz az április 28-áról 29-ére (hétfőről keddre) virradó éjszakai első indulástól az Erzsébet híd helyett a Lánchídon át közlekedik.

  • Normafa felé a busz a Rákóczi út–Astorai–Károly körút–Deák Ferenc tér–Erzsébet tér–József Attila utca–Széchenyi István tér–Széchenyi Lánchíd–Clark Ádám tér–Fő utca módosított útvonalon halad. A terelt útvonalon a járat a 916-os éjszakai busz megállóit használja.
  • Rákoskert felé a busz a Fő utca–Clark Ádám tér–Széchenyi Lánchíd–Széchenyi István tér–József Attila utca–Bajcsy-Zsilinszky út–Deák Ferenc tér–Károly körút–Astoria–Rákóczi út módosított útvonalon halad. A terelt útvonalon a járat a 916-os éjszakai busz megállóit használja.

 

Információ

Hogyan változik meg a Várnegyed közlekedése? Mitől lesz könnyebben megközelíthető gyalogosan vagy kerékpárral a Budai Vár? Milyen lesz a környéken a parkolás rendje? Megmarad-e a „piaci buszjárat”? Hol lesznek a panorámaliftek?

Kérjük, látogasson el rendszeresen honlapunkra, ahol a  Budai Vár és környékének közlekedésfejlesztése kapcsolatban naprakész információkat és érdekességeket talál.

Érdeklődését köszönjük!