Várfejlesztés
Kezdőlap Várfejlesztés Partnerek Kapcsolat Sajtószoba Galéria

Helyükre kerültek a Lépcsőpavilon Trófeaszobrai

Március első napjaiban a helyükre emelték a Várkert Bazár Lépcsőpavilonját díszítő Trófeaszobrokat, amelyek Csányi Szabolcs restaurátor szobrászművész keze nyomán újultak meg, a Budai Vár közlekedésfejlesztését célzó európai uniós program részeként.

A római kori páncélt ábrázoló művön olyan jelképek jelennek meg, mint oroszlánfej, kosfej, sasfej, illetve az egész alakos sas. A vadászat és hadászat különböző történelmi eszközei szinte felsorolásszerűen láthatók: kard, tegez nyílvesszőkkel, fokos, a talapzatnál elöl és hátul két-két pajzs támaszkodik a páncélzatnak, elöl középen sisak. Hátoldalon zászlórúd fut végig függőlegesen. A katonai köpeny, mint drapéria hullik alá, a vállakat rojtok emelik ki. A lómotívum a pajzsokon és a mellvérten is ismétlődik, a hátsó pajzsokon küzdő emberalakok láthatók. A levetett páncélban nincs ember, a sisakot fatuskó emeli a kompozíció fölé. Az egyik vállon sas, a másik vállon pedig egy mozgalmas nőalak, koszorúval a kezében, amelyet éppen előre nyújt. Növényi motívumok, palmetták díszítik többek között a központi páncél övét, illetve a pajzsok között, tölgyfalevél ornamentika, a bal alsó sarokban széles szalagra vésett szöveg látható.

Az eredetileg horganyból készült Trófea szobrokat a Várkert bazár 1958-as felújítása során műkőből öntötték ki, most viszont az eredeti, 1883-as állapotnak megfelelően ismét horganyból készültek el a szobrok.

Információ

Hogyan változik meg a Várnegyed közlekedése? Mitől lesz könnyebben megközelíthető gyalogosan vagy kerékpárral a Budai Vár? Milyen lesz a környéken a parkolás rendje? Megmarad-e a „piaci buszjárat”? Hol lesznek a panorámaliftek?

Kérjük, látogasson el rendszeresen honlapunkra, ahol a  Budai Vár és környékének közlekedésfejlesztése kapcsolatban naprakész információkat és érdekességeket talál.

Érdeklődését köszönjük!