Várfejlesztés
Kezdőlap Várfejlesztés Partnerek Kapcsolat Sajtószoba Galéria

Indul a Lánchíd utca felújítása

Április 29-én, kedden reggel megkezdődik a Lánchíd utca és környéke felújítása. Emiatt április 28-án éjféltől a kivitelező szakemberei lezárják a forgalom elől a Lánchíd utcát, az Apród utcát, és az Ybl Miklós teret.

Az elkövetkező években megvalósuló uniós fejlesztési program hosszú időre meghatározza a Várnegyed közlekedési rendszerét. A Budai Vár és környéke közlekedésének fejlesztését célzó, összesen majdnem 11 milliárd forintos európai uniós program részeként augusztus végéig tartanak majd a munkálatok a Lánchíd utcában, az Apród utcában, az Ybl Miklós téren és a Döbrentei utcában – hangzott el a Budavári Önkormányzat sajtótájékoztatóján. A vízvezeték kiváltásának költségeivel együtt nettó 1,66 milliárd forintos beruházás nagyságát mutatja, hogy a kivitelezőnek 19 ezer 900 négyzetméternyi aszfaltutat és járdát, valamint 3 ezer 530 folyóméternyi járdaszegélyt kell elbontania. Ezek helyére csaknem 4800 méternyi kiemelt és süllyesztett járdaszegélyt, 6700 négyzetméternyi bazalt nagykockakő burkolatot, a kerékpársávok számára több mint 2200 négyzetméternyi nagyelemes térkövet és további, 6 ezer négyzetméternyi vágott bazalt burkolatot fektetnek le az elkövetkező hónapokban. Emellett 42 kandelábert, 66 forgalomtechnikai jelzőoszlopot és 102 KRESZ-táblát helyeznek el itt, a több mint 5600 négyzetméternyi, felújított gyepfelület zöldellését pedig 5800 négyzetméteres automata öntözőrendszer segíti majd.

A most induló munkálatok – méretüknél fogva – jelentős forgalomkorlátozással járnak a környéken. Április 28-án éjféltől a munkálatok teljes idejére lezárják a forgalom elől a Lánchíd utcát, az Apród utcát, az Ybl Miklós teret (a Döbrentei utcát a csatorna-felújítás miatt már korábban lezárták). A Döbrentei tér felől a Várkert rakpart a villamospályán keresztül a célforgalom számára megközelíthető lesz. A munkálatokban érintett utcák lezárása miatt a Budavári Önkormányzat a Friedrich Born rakparton és az Erzsébet híd lehajtója alatt ideiglenes parkolókat jelöl ki, valamint az itt lakók számára a Huszár utca, a Váralja utca, a Fátyol utca és a Fogas utca parkolóhelyeinek az igénybe vételét javasolja.

A 86-os buszok kerülő úton, az Alagúton keresztül, a Döbrentei téren és a Szent Gellért téren át továbbra is a XI. kerületi végállomásig közlekednek. Az utazási nehézségek feloldása érdekében – a BKK tájékoztatása szerint – a rakparti villamosok sűrűbben közlekednek majd.

A munkálatok ideje alatt az itt lakók, az itt működő intézmények, vállalkozások, és munkahelyek számára a kivitelező mindvégig biztosítja a gyalogos megközelíthetőséget és a kiszolgáló forgalmat. A Várkert Bazár történetét, Ybl Miklós munkáságát és a felújítás közben talált régészeti leleteket bemutató kiállítások pedig továbbra is zavartalanul látogathatóak lesznek a déli palotákban.

A munkálatok várható ütemezéséről a kivitelező cég munkatársai 2014. április 28-án, hétfőn 17 órától a Budavári Művelődési Ház – vagyis a Bem6 – I. emeleti Andrássy termében lakossági tájékoztató fórumot tartanak.

A Lánchíd utcai beruházással kapcsolatos híreket és aktuális információkat megtalálja a program honlapján, a www.varfejlesztes.hu internetes oldalon, valamint a Várnegyed újság mellékleteként rendszeresen megjelenő, Várfejlesztés című kiadványban.

A Budavári Önkormányzat a kivitelezőkkel együtt azon dolgozik, hogy ez a hatalmas beruházás a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjon. Mindehhez az itt lakók türelmét és megértését kérik az elkövetkező hónapokban, hogy augusztus végén együtt örülhessünk a Várkert Bazár épületegyüttesének szépségéhez méltó, újjászületett Lánchíd utcának!

 

Információ

Hogyan változik meg a Várnegyed közlekedése? Mitől lesz könnyebben megközelíthető gyalogosan vagy kerékpárral a Budai Vár? Milyen lesz a környéken a parkolás rendje? Megmarad-e a „piaci buszjárat”? Hol lesznek a panorámaliftek?

Kérjük, látogasson el rendszeresen honlapunkra, ahol a  Budai Vár és környékének közlekedésfejlesztése kapcsolatban naprakész információkat és érdekességeket talál.

Érdeklődését köszönjük!