Várfejlesztés
Kezdőlap Várfejlesztés Partnerek Kapcsolat Sajtószoba Galéria

Ma már lifttel is mehetünk a Várba

A vár alatt három helyen – a Murad pasa bástyánál, az Iskola lépcsőnél és a Gránit lépcsőnél – már a nap huszonnégy órájában működnek azok a liftek, amelyekkel ingyenesen és akadálymentesen megközelíthető a budai Vár. Mindhárom helyen akadálymentes parkoló és kerékpártároló is szolgálja a Várba lifttel érkezők kényelmét.
A budai Vár közlekedésének egyik legnagyobb gondja nemrégiben még az átjárhatóság és az akadálymentes közlekedés csaknem teljes hiánya volt. Korábban mindössze két ponton, a Clark Ádám téren a Budavári Siklóval, illetve a Palota út felőli oldalon, az Országos Széchényi Könyvtárba vezető gyorslifttel tudtak feljutni a mozgásukban korlátozottak a Várba. Elsősorban ezen a helyzeten szerettek volna változtatni a gyalogos közlekedés fejlesztését is célzó európai uniós fejlesztések, amelyek részeként a kerekesszékes közlekedésre és a kerékpárok szállítására is alkalmas liftek épültek a Vár alatt. A cél – túl azon, hogy az idősek és a mozgásukban korlátozottak is több ponton, könnyen feljuthassanak a Várba – az is volt, hogy az ide érkező turistabuszok lehetőség szerint a Várnegyeden kívül, valamelyik lenti parkolóban álljanak meg, a turisták pedig onnan gyalogosan, mozgólépcsővel vagy lifttel mehessenek fel a Várba.
 
A május 22-i üzembe helyezése óta a nap 24 órájában díjmentesen szállítja az utasokat a Lovas útról az Anjou sétányra a Murad pasa bástyájánál mintegy bruttó 120 millió forintos költséggel megépített lift. A Lovas úti parkolóhoz kapcsolódó, 13 személy szállítására alkalmas lift előteréből közvetlen bejáratot alakítottak ki a Kőtárba a szakemberek. A lift kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljárás eredményeként a kivitelező EB Hungary Kft. feladata a régészeti beavatkozások mellett a várfal bontása, a liftakna szerkezetének kiépítése, a személyfelvonó telepítése, a falburkolatok készítése és helyreállítása, a közvilágítás korszerűsítése, a távfelügyelet kiépítése, valamint a lift környezetében az akadálymentes megközelítés feltételeinek kialakítása és a környezetrendezés volt. 
 
Ugyancsak május 22. óta szintén ingyenesen szállítja az utasokat az Iskola lépcsőnél épülő buszforduló mellől az Ibolya utcához, a Hess András térhez a másik 13 személyes, kerékpárok és kerekes székek szállítására egyaránt alkalmas felvonó. Itt – az ugyancsak bruttó 120 millió forintos beruházás részeként – a kivitelező EB Hungary Kft. feladatai közé tartozott az Ibolya utca felújítása, valamint az Iskola lépcső lenti szintjén található csobogót felújítása is.
 
Nemrégiben lezárult a használatbavételi eljárása a Gránit lépcsőnél, a Lovas útról a Tóth Árpád sétányra, a Szentháromság utcához vivő felvonónak is, így ma már ezt a berendezést is használhatják majd a gyalogosok. A bruttó 90 millió forintos beruházás kivitelezője, a Frenyó és Társai Kft. végezte el a szerkezeti és műszaki munkálatokat, a burkolást, valamint a lift környezetének rendezését és a Lovas úti mozgássérült-parkoló kialakításával. A nyolcszemélyes Gránit lift szintén alkalmas kerékpárok és kerekes székek szállítására – természetesen a másik két lifthez hasonlóan díjmentesen. 
 

Információ

Hogyan változik meg a Várnegyed közlekedése? Mitől lesz könnyebben megközelíthető gyalogosan vagy kerékpárral a Budai Vár? Milyen lesz a környéken a parkolás rendje? Megmarad-e a „piaci buszjárat”? Hol lesznek a panorámaliftek?

Kérjük, látogasson el rendszeresen honlapunkra, ahol a  Budai Vár és környékének közlekedésfejlesztése kapcsolatban naprakész információkat és érdekességeket talál.

Érdeklődését köszönjük!