Várfejlesztés
Kezdőlap Várfejlesztés Partnerek Kapcsolat Sajtószoba Galéria

Második világháborús maradványok kerültek elő

Fotó: Fortepan.hu
Május 12-én, hétfőn délutánig hét katona maradványai, számos lőszer és egy kézigránát is előkerült a Várkert Bazár felújításához kapcsolódó útépítés során a Lánchíd utcában. Maruzs Roland alezredes, a illetékes osztályának vezetője az MTI-nek azt mondta: az egyenruha-maradványok és felszerelési tárgyak alapján egyértelmű, hogy magyar és német katonák maradványait találták meg.

Előkerült egy magyar azonossági jegy is, amely kicsit töredékes, de bíznak benne, hogy sikerül megállapítani a katona személyi azonosságát. A katonák a második világháborúban Budapest ostromakor eshettek el, valamikor 1945 január közepe és február közepe között - közölte Maruzs Roland.

A Honvédelmi Minisztérium osztályvezetője azt mondta: a Lánchíd utcában a tűzszerészek is dolgoznak még, de úgy véli, hétfőn befejezik a terület feltárását. A Várkert Bazárhoz kapcsolódó munkálatok során előkerült katonákat az exhumálás után a budaörsi magyar-német katonai temetőben temetik el - tette hozzá Maruzs Roland.

A Honvédelmi Minisztérium hétfőn tájékoztatta az MTI-t, hogy katonák földi maradványai és lőszerek kerültek elő a Várkert Bazár felújításához kapcsolódó útépítés során a Lánchíd utcában. A feltárás jelenleg a HM Háborús Kegyeleti Főosztályának szakemberei vezetésével folytatódik. A terület tűzszerészeti mentesítését a Magyar Honvédség I. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái végzik - írta a HM.

Várkonyi Melinda főhadnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs tisztje az MTI-nek elmondta: a Várkert Bazár felújításához kapcsolódó útépítési munkálatok során gyalogsági lőszerek kerültek elő. Az eddigi információk szerint találtak 26 darab 8 milliméteres magyar karabélylőszert egy 10,5 centiméteres tüzérségi hüvelymaradványt és egy 36 M Vécsey kézigránátot, amely biztosított állapotban van, így nem jelent veszély. A felújítási munkálatok során a terület egyébként is le van zárva, az előkerült lőszerek miatt nincs szükség további korlátozásra - mondta a kommunikációs tiszt.

A Várkert Bazár fejlesztésének második üteméhez kapcsolódóan április 29-én kezdődött meg a Lánchíd utca és környéke felújítása. A munkálatok során a bazár környékén új burkolatot kapnak az utcák, korszerűsítik a közvilágítást, kerékpársávokat, új villamosmegállókat és szökőkutakat alakítanak ki, valamint megújítják és növelik a zöldfelületeket is. (MTI)

Információ

Hogyan változik meg a Várnegyed közlekedése? Mitől lesz könnyebben megközelíthető gyalogosan vagy kerékpárral a Budai Vár? Milyen lesz a környéken a parkolás rendje? Megmarad-e a „piaci buszjárat”? Hol lesznek a panorámaliftek?

Kérjük, látogasson el rendszeresen honlapunkra, ahol a  Budai Vár és környékének közlekedésfejlesztése kapcsolatban naprakész információkat és érdekességeket talál.

Érdeklődését köszönjük!