Várfejlesztés
Kezdőlap Várfejlesztés Partnerek Kapcsolat Sajtószoba Galéria

Mozgólépcsővel Sissy léptei nyomán…

Egészen biztosan a főváros egyik közlekedési attrakciója lesz az hat emelet magas szabadtéri mozgólépcső, amely a Várkert Bazárból, a Vízhordó lépcsővel párhuzamosan viszi majd fel a látogatót a Várba.

A Vízhordó lépcső hosszú éveken át le volt zárva a gyalogosforgalom elől. Pedig ez az a lépcső, ahol annak idején a magyarok kedvenc királynéja, Sissy sietett fel a palotába, amint a hajója Bécsből jövet kikötött a vár alatt, a Duna-parton.

Apropó, hajózás… A Várbazárban és a környékén folyó fejlesztésekhez kapcsolódva új hajókikötőt is kap a Budai Vár! Ez persze nem vétetlen, hiszen a Budai Vár és környékének közlekedésfejlesztését célzó program megvalósítói éppen erre törekszenek: a különböző közlekedési módokat összekapcsolva – szakkifejezéssel élve: az intermodalitás elvárásainak megfelelve –, minél többféleképpen tegyék megközelíthetővé és átjárhatóvá a várnegyedet. A tervek szerint már március végére megépül a Várbazár előtt az a hajókikötő, amin keresztül végre a BKV menetrend szerinti hajójárataival is megközelíthető lesz a Budai Vár.

A közlekedésfejlesztés célja természetesen az akadálymentesítés is, amely fontos elvárása az Európai Uniónak. Mindazoknak, akik a koruk miatt, vagy mozgásukban korlátozottként nem tudnak majd felgyalogolni a felújított Vízhordó lépcsőn, őket a lépcsővel párhuzamosan a több mint 50 méter hosszú, tetővel fedett, ám oldalt nyitott mozgólépcső viszi majd fel hat emelet magasra, a várba. Az utcaszintről a mozgólépcső aljáig, valamint a mozgólépcső tetejéről a most épülő-szépülő kilátóteraszig pedig liftek teszik majd teljesen akadálymentessé a közlekedést.

A Kelet-Közép-Európában páratlan, szabadtéri mozgólépcső szerkezeti munkálatait november utolsó napjaiban kezdték meg a szakemberek. Magát a szerkezetet pedig – amelynek a gyártása már folyamatban van – az év elején emeli a helyére a kivitelező. A mozgólépcsőt a tervek szerint már tavasszal használatba vehetik az utasok.

Információ

Hogyan változik meg a Várnegyed közlekedése? Mitől lesz könnyebben megközelíthető gyalogosan vagy kerékpárral a Budai Vár? Milyen lesz a környéken a parkolás rendje? Megmarad-e a „piaci buszjárat”? Hol lesznek a panorámaliftek?

Kérjük, látogasson el rendszeresen honlapunkra, ahol a  Budai Vár és környékének közlekedésfejlesztése kapcsolatban naprakész információkat és érdekességeket talál.

Érdeklődését köszönjük!