Várfejlesztés
Kezdőlap Várfejlesztés Partnerek Kapcsolat Sajtószoba Galéria

Négy helyen épülnek liftek a Várba

A lift látványterve a Gránitlépcsőnél
Megvan a pontos helye annak a négy liftnek, amelyet a Budai Vár és környékének közlekedésfejlesztését célzó európai uniós program keretében építenek meg. A liftek az Iskola lépcsőnél, a Murad pasa bástyánál, a Gránitlépcsőnél és az Oroszlános udvarban teszik majd könnyebbé és kényelmesebbé a feljutást a Várba.

Akadálymentesítés, a Vár járműforgalmának a csökkentése és a Várnegyed elérhetőségének javítása – három olyan célkitűzés, ami egyaránt kiemelkedően fontos a most zajló felújítások során a Budai Várban és környékén. Mindez pedig annak érdekében történik, hogy maga a Vár, a főváros és Kelet-Közép-Európa eme egészen különleges hangulatú ékköve ne zsúfolt és kaotikus, hanem a történelmi környezethez méltóan nyugodt és vonzó élettér legyen mind az itt élők, mind pedig az ide érkező turisták számára.

Ezt az akadálymentesítést és a Vár gyalogos megközelíthetőségét segítik azok a liftek, amelyek négy ponton kínálnak kényelmes feljutást – nem csak a mozgásukban korlátozottaknak. Az Iskola lépcsőnél már lezárult, a Murad pasa bástyánál és a Gránitlépcsőnél megépítendő liftek esetében pedig folyamatban van az engedélyezési eljárás, és hamarosan kiírja a közbeszerzési eljárást a kivitelezésre a Budavári Önkormányzat (az Oroszlános udvarnál megépítendő lift pedig előkészítő szakaszban tart).

Ha minden a tervek szerint alakul, az év végére már használatba vehetik e lifteket a budavári lakosok és az ide érkező turisták egyaránt.

Információ

Hogyan változik meg a Várnegyed közlekedése? Mitől lesz könnyebben megközelíthető gyalogosan vagy kerékpárral a Budai Vár? Milyen lesz a környéken a parkolás rendje? Megmarad-e a „piaci buszjárat”? Hol lesznek a panorámaliftek?

Kérjük, látogasson el rendszeresen honlapunkra, ahol a  Budai Vár és környékének közlekedésfejlesztése kapcsolatban naprakész információkat és érdekességeket talál.

Érdeklődését köszönjük!

A Hilton mellett ér fel majd az Iskola udvari lift A Murad pasa bástyánál a várfalban lesz a lift bejárata