Várfejlesztés
Kezdőlap Várfejlesztés Partnerek Kapcsolat Sajtószoba Galéria

Érdeklődtek a civilek is

A Budai Várban és a Budai Várért tevékenykedő civil szervezetek – köztük a Budai Polgári Casino, a Budavári Lakosok Szövetsége, a Lánchíd Kör Egyesület és a Várbarátok Köre – érdeklődő tagjait invitálta a megújult Várkert Bazár bejárására április 5-én, szombaton délelőtt a Budavári Önkormányzat.

A meghívott civil szervezetek érdeklődő tagjai közül több mint százötvenen vettek részt a sétán, amely során korhű ruhába öltözött idegenvezetők kísérték őket körbe a felújított épületeken, az Erzsébet lépcsőtől a Glorietteig vagy, vagy éppen a Gloriette déli rámpájától indulva délre, az Erzsébet lépcsőig.

 

Sokan mozgólépcsőztek is

Az újjászületett Várkert Bazár nyílt napjai során a legnagyobb szenzációt természetesen maguk a gyönyörűen felújított épületek jelentették. Ugyanakkor nagyon sokan voltak kíváncsiak a Várnegyed új közlekedési attrakciójára, arra a hat emelet magas szabadtéri mozgólépcsőre is, amely a Várkert Bazárból, a Vízhordó lépcsővel párhuzamosan viszi fel majd a látogatókat a Várba.

Bár a kilátóteraszig és a Palotáig egészen még nem lehet felmenni, hiszen odafenn még zajlanak a liftek kiépítéséhez kapcsolódó munkálatok, de magát az 50 méter hosszú, tetővel fedett, ám oldalt nyitott, Kelet- Közép-Európában páratlan mozgólépcsőt már kipróbálhatták a múlt hét végén az érdeklődők.

A mozgólépcső kialakítása a Budai Vár akadálymentes megközelíthetőségét szolgálja: mindazokat, akik a koruk miatt, vagy mozgásukban korlátozottként nem tudnak majd felgyalogolni a felújított Vízhordó lépcsőn, ez a mozgólépcső viszi majd fel a várba. Az utcaszintről a mozgólépcső aljáig, valamint a mozgólépcső tetejéről a most épülő-szépülő kilátóteraszig pedig liftek teszik majd teljesen akadálymentessé a közlekedést.

 

Rácsodálkoztak a földmunkákra

A hétvégi séták során a Várkert Bazár gyönyörűen felújított épületei mögött, fölött, a nyár végére kialakítandó neoreneszánsz kert helyén sokan rácsodálkoztak arra, hogy milyen hatalmas földmunkával jártak és járnak a Budai Vár és környéke közlekedésfejlesztését célzó európai uniós program keretében itt zajló munkálatok.

Most lehetett igazán látni, hogy mennyi földet kellett kitermelni a nemsokára elkészülő mélygarázs és a Várkert Bazár földalatti, multifunkcionális rendezvénytermének kialakításához.

És most látni igazán, hogy micsoda hatalmas munkát jelent e földalatti terek födémjeire visszahordani a talajt, hogy hamarosan ugyanolyan szép kertekben és sétányokban gyönyörködhessenek a látogatók, mint ahogyan azt maga Erzsébet királyné tehette itt egykoron.

Információ

Hogyan változik meg a Várnegyed közlekedése? Mitől lesz könnyebben megközelíthető gyalogosan vagy kerékpárral a Budai Vár? Milyen lesz a környéken a parkolás rendje? Megmarad-e a „piaci buszjárat”? Hol lesznek a panorámaliftek?

Kérjük, látogasson el rendszeresen honlapunkra, ahol a  Budai Vár és környékének közlekedésfejlesztése kapcsolatban naprakész információkat és érdekességeket talál.

Érdeklődését köszönjük!