Várfejlesztés
Kezdőlap Várfejlesztés Partnerek Kapcsolat Sajtószoba Galéria

Sok éven át, sokakban kellett tartani a hitet

Ámulatba ejtő – talán ez a jelző jellemezte leginkább azt, ahogyan a Várkert Bazár látogatói vélekedtek az újjászületett és eredeti pompájában tündöklő Duna-parti épületegyüttesről, a lépcsősorok és a pavilonépületek gyönyörű freskó- és kerámiadíszeiről.

Pedig még három–négy évvel ezelőtt sem sokan hittek abban, hogy a Várkert Bazár megmenthető a teljes pusztulástól. Nem véletlen, hogy az épületegyüttes, bár világörökségi helyszínen van, ott szerepelt a világ száz leginkább veszélyeztetett műemlékének a listáján.

Sok éven át, sokakban kellett tartani a hitet, hogy a Várbazár igenis megmenthető és újra dísze lehet a Duna-partnak – fogalmazott L. Simon László kormánybiztos azon az ünnepségen, amelyet azok számára szervezett a Budavári Önkormányzat, akik az elmúlt években, évtizedekben sokat tettek azért, hogy a Várkert Bazárból ne egy bevásárlóközpont legyen, hanem a magyar kultúra és a magyar gasztronómia lelhessen benne majd otthonra.

Ha összegszerűségében nem is, de a feladat nagyságát tekintve mindenképpen az elmúlt bő két és fél évtized legnagyobb műemléki felújítása volt ez – jelentette ki L. Simon László, hozzátéve, hogy az itt dolgozó szakembereknek jóformán minden egyes téglához hozzá kellett nyúlniuk. Az ő munkájuknak – köztük a mintegy félszáz restaurátorénak – köszönhetően a főváros egy új, impozáns kulturális térrel gazdagodott. Mindehhez persze a kormánybiztos szerint az is elengedhetetlen volt, hogy az itt dolgozók nem egyszerű építőipari munkaként tekintettek a Várkert Bazár felújítására, hanem érzelmileg is azonosulni tudtak mindazokkal, akiknek szívügye volt Ybl remekművének megmentése.

„Szeretnék egyet. Szeretném megérni, hogy kicsiny-kis portámat olyan rendben lássam, ahogyan én azt elgondoltam magamnak. (…) Szép legyen és gyönyörűsége mindenkinek, aki látja” – idézte az építészíró- polihisztor Kós Károlyt a budavári polgármester. Nagy Gábor Tamás volt az, akinek a kezdeményezésére a Várkert Bazár 1996-ban felkerült a Műemlékvédelmi Világalap 100 legveszélyeztetettebb műemléki épületének listájára. Az ezzel járó nemzetközi figyelem is nagyban hozzájárult ahhoz. hogy végül sikerült eredeti pompájában helyreállítani az épületegyüttest.

Ez a néhány nap a köszöneté, de nem dőlhetünk hátra – hangsúlyozta Nagy Gábor Tamás, köszönetet mondva mindazoknak, akik az elmúlt években tollal, fényképezőgéppel vagy erkölcsi kiállásukkal tették a dolgukat, hogy együtt sikerüljön megmenteni a Várkert Bazárt. A polgármester hozzátette, hogy most a neoreneszánsz kert kialakításával, valamint a Budai Vár és környéke közlekedésfejlesztését célzó program részeként többek között a mélygarázs befejezésével és a Lánchíd utca rekonstrukciójával folytatódnak a munkálatok. A Vár 25 éves fejlesztési programja pedig még nagyon sok tennivalóval szolgál. Gondoljuk ki együtt, hogy milyen legyen ez a csodálatos örökség a 21. században – zárta a gondolatait az I. kerület polgármestere.

Az ünnepségen jelen volt és felszólalt Bertrand du Vignaud is, a Műemlékvédelmi Világalap európai elnöke is, aki örömét fejezte ki, hogy a Várkert Bazár végül sikertörténet lett. Du Vignaud úr úgy látja: köszönet illeti Nagy Gábor Tamás polgármestert, aki annak idején, 1996-ban megértette, hogy mire is szolgál a Műemlékvédelmi Világalap 100 legveszélyeztetettebb műemlékét bemutató listája.
A Műemlékvédelmi Világalap elnökének levele

A Várkert Bazár rekonstrukciója fontos esemény mind Budapest, mind pedig a nemzetközi örökségvédelem számára. A Műemlékvédelmi Világalap büszke arra, hogy 1996-os döntésével – mellyel a Várkert Bazárt felvette a világ 100 legveszélyeztetettebb műemlékének a listájára – segített felhívni a figyelmet e fontos kulturális emlékre.

Örömmel értesültünk arról, hogy e jelentős vállalkozás megvalósításához szükséges forrásokat az Európai Unió biztosította. A Várkert Bazár ismét vonzó kulturális célpont lesz a városlakók örömére, és méltó emléket állít a város XIX. századi egyesítésének. Az Önök által elvégzett munka jó példája annak, hogy hogyan játszhatnak kulcsszerepet egy közösség életében a gondosan helyreállított és hasznosított műemlékek.

Elismerésünket fejezzük ki Dr. Nagy Gábor Tamás budavári polgármesternek e műemlék megőrzése iránt tanúsított fáradhatatlan elkötelezettségéért. Örömömre szolgál, hogy képviselőnk, Bertrand du Vignaud, a Műemlékvédelmi Világalap európai elnöke révén mi is jelen lehetünk az átadáson. Egyúttal szeretném tolmácsolni a World Monuments Watch kezdeményezés alapító szponzora, az American Express jókívánságait is.

Bonnie Burnham
elnök, Műemlékvédelmi Világalap

Információ

Hogyan változik meg a Várnegyed közlekedése? Mitől lesz könnyebben megközelíthető gyalogosan vagy kerékpárral a Budai Vár? Milyen lesz a környéken a parkolás rendje? Megmarad-e a „piaci buszjárat”? Hol lesznek a panorámaliftek?

Kérjük, látogasson el rendszeresen honlapunkra, ahol a  Budai Vár és környékének közlekedésfejlesztése kapcsolatban naprakész információkat és érdekességeket talál.

Érdeklődését köszönjük!