Várfejlesztés
Kezdőlap Várfejlesztés Partnerek Kapcsolat Sajtószoba Galéria

Sok lépésben újulnak meg a műemlékek

Az új utakon történő gondolkodás szimbolikus eleme a Várkert Bazár – indította előadását az I. kerület polgármestere. Nagy Gábor Tamás Ybl épületegyüttesének megújítása mellett elsősorban a Víziváros, a Krisztinaváros és a polgárváros felújításának elemeiről beszélt a hallgatóságnak, és fényképek segítségével bemutatta mindazokat a szisztematikus munkával elindított fejlesztéseket, amelyek az elmúlt 15 évben a Budavári Önkormányzat véghez vitt a kerületben.
Éppen 18 éve annak, hogy a Budavári Önkormányzat egy nemzetközi konferenciát szervezett a Várkert Bazár megmentése érdekében, és hogy Nagy Gábor Tamás polgármester kezdeményezte, hogy a Várkert Bazár kerüljön fel a Műemlékvédelmi Világalap 100 leginkább veszélyeztetett műemléki épületének a listájára. Az ezzel járó nemzetközi figyelem nagyban hozzájárult ahhoz, hogy végül sikerült eredeti pompájában helyreállítani Ybl páratlan épületegyüttesét, és vele együtt a Lánchíd utcát is. 
 
Közös gondolkodás
 
1997-ben elindult tehát egy közös gondolkodás a Várkert Bazár sorsáról és jövőjéről, ám 2002 után kedvezőtlen irányt vett a dolgok menete. Az akkori kormányzat úgy gondolta, hogy az államnak nem kellene részt vennie a műemléki épületegyüttes felújításában, inkább privatizálnia vagy 90 évre, üzleti célú hasznosításra bérbe kellene adnia azt. Még egy pláza megnyitása is a tervek között szerepelt – emlékeztetett Nagy Gábor Tamás, hozzátéve, hogy ezek az elképzelések ellen akkor nem csak az önkormányzat, de az értelmiségi közvélemény is felemelte a szavát. A kormány és az akkori kulturális miniszter pedig meghajolt az érvek súlya alatt, és levette a napirendről a hasznosítást. A budavári polgármester úgy látja: bár elvesztegettünk ezzel négy évet, de legalább magmaradt a lehetőség arra, hogy a Várkert Bazárt európai uniós forrásból, méltó módon lehessen rendbe tenni. 
 
Felújítanak
 
A Várkert Bazár és környéke megújításán túl tágabb körben is zajlottak és zajlanak fejlesztések, nem egyszer kis lépésekben, a Budavári Önkormányzat saját erejéből – jelentette ki a polgármester. Nagy Gábor Tamás emlékeztette a hallgatóságot e beruházásokra. Elmondta, hogy az önkormányzat a többi között helyreállította a Corvin teret és a Tóth Árpád sétányt, és 15 év alatt mintegy 2,5 milliárd forintot fordított a kerület műemléki házainak a felújítására. Ennek részeként csak a Vízivárosban például 18 műemléki ház született újjá az elmúlt években. Ugyancsak önkormányzati beruházásban megújult a Horváth-kert és az Alagút-tető, és jelenleg is zajlik a Clark Ádám tér rekonstrukciója. A polgármester kiemelte a nagyobb fejlesztéseket is: a korábban négy-öt évet át állványerdőben állt Mátyás-templom, valamint a második világháború óta romos állapotú, Dísz téri, egykori testőrségi palota újjászületését is, kormányzati támogatással.
 
Zöld célok
 
A folyamatban lévő, közlekedési célú fejlesztésekkel kapcsolatban Nagy Gábor Tamás elmondta, hogy 2010 után a fővárossal közösen indította el az önkormányzat a vári utak felújítását, s mára befejeződött a burkolatok cseréje a budai Vár frekventált terein. A jövőbeni tervekről szólva a polgármester a Vár turistabusz- és gépjármű-forgalmának csökkentésére, valamint a környezetbarát közlekedési technológiák alkalmazásának fontosságára hívta fel a hallgatóság figyelmét.
 

Információ

Hogyan változik meg a Várnegyed közlekedése? Mitől lesz könnyebben megközelíthető gyalogosan vagy kerékpárral a Budai Vár? Milyen lesz a környéken a parkolás rendje? Megmarad-e a „piaci buszjárat”? Hol lesznek a panorámaliftek?

Kérjük, látogasson el rendszeresen honlapunkra, ahol a  Budai Vár és környékének közlekedésfejlesztése kapcsolatban naprakész információkat és érdekességeket talál.

Érdeklődését köszönjük!