Várfejlesztés
Kezdőlap Várfejlesztés Partnerek Kapcsolat Sajtószoba Galéria

Átadták a felújított Várkert Bazárt

Méltó módon, az újjászületett Várkert Bazár átadásával ünnepelte az I. kerület és a főváros a tervező építészzseni, Ybl Miklós születésének kétszázadik évfordulóját április első napjaiban. A felújított világörökségi épület gyönyörű lépcsőire, freskókkal teli pavilonjaira, na és persze a Palotához vivő, szabadtéri mozgólépcsőre sok ezren voltak kíváncsiak a hétvégi nyílt napokon. A munkálatok persze ezzel még nem értek véget a Várkert Bazárban és környékén.

Kétszeresen is Buda ünnepe volt április harmadika: túl azon, hogy e napon ünnepelték névnapjukat a Budák, a városnegyed a Duna-part egyik gyönyörű ékkövének átadását is ünnepelhette.

Újra a főváros egyik büszkesége lesz a Várkert Bazár, amely végre méltó régi híréhez és fényéhez – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a megújult épületegyüttes átadásán. A kormányfő szavai szerint a Várkert Bazár felújításával egy majdnem száz éves feladványt sikerült megoldani, és a magyar műemlékvédelem történetéből egy harminc éve éktelenkedő szégyenfoltot sikerült eltüntetni. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a Várkert Bazár története is azt mutatja: ha van egységes cél és van egységes akarat, akkor a magyarok lenyűgöző dolgokat tudnak létrehozni. Emlékeztetett rá, hogy a kormány mindössze három éve döntött arról, hogy belefog ebbe a nagy munkába, és ezer nap elég volt arra, ami évtizedekig hiábavalónak és lehetetlennek tűnt. Vagyis ami harminc éven át pusztult és romosodott, az most három év alatt újraépült, és ismét régi fényében tündököl.

Sokakat vonzott április 4. és 6. között a Várkert Bazár, ahol a látogatókat korhű ruhába öltözött idegenvezetők kísérték végig az épületegyüttesen. A Déli Palotában három, ugyancsak ingyenesen látogatható kiállítás is várta az érdeklődőket. A Budapesti Történeti Múzeum tárlata Ostromok és hétköznapok címmel a Várkert Bazár területének történetét mutatta be a felújítás során fellelt régészeti emlékek alapján. A modern reneszánsz derült idomai című kiállítás a kétszáz éve született Ybl Miklós műveiből és a Bazár építkezésének történetéről adott különleges áttekintést a látogatóknak. De legalább ennyire különleges volt – és az elvégzett munka nagyságát mutatta – az a fotókiállítás, amelyik az Egy építkezés képei címmel a Várkert Bazár rekonstrukciós munkálataiba engedett betekintést.

 

Részletek a Várbazár vendégkönyvéből

Nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hogy részt vehetek a mai napon a Várkert Bazár megnyitóján. Az a tény, hogy a hely felkerült a világ 100 legveszélyeztetettebb műemlékének listájára, minden bizonnyal nagy szerepet játszott abban a jelentős felújításban, amelyet ma ünneplünk. Köszönhetjük mindezt Nagy Gábor Tamás polgármester és teljes csapata kitartásának. Gratulálok!
Bertrand du Vignaud,
a Műemlékvédelmi Világalap európai elnöke

Hálásan köszönjük Mindenkinek, aki szeretetével és hozzáértésével lehetővé tette a Várkert Bazár újjászületését.
Klukon Edit
zongoraművész

Most már nem kell az 1953-as emlékeimre hagyatkoznom, ha a Várbazárra gondolok. Köszönöm őseim nevében is ezt a páratlanul szép műemléket (remeket)!
Mécs Károly
Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész

„A falak ereje a védők lelkében van...” (Egri csillagok)
Túláradó örömmel és nagy várakozással – remélve, hogy unokáim is élvezhetik majd ennek a csodálatos „mentőakciónak” az eredményeit.

Sebestyén Márta
Kossuth- és Liszt-díjas népdalénekes, előadóművész, Budavár díszpolgára

„...De ma olyik bölcsőben tűzcsecsemő ring, isteni hozománnyal, amilyenről alig-alig álmodunk. A múltbeli ember mindig másokat hódított meg; de – óh rezgő reménység! – a jövőbeli meghódítja önmagát, ezért a sors maga meghódol előtte és a csillagok.” (Weöres Sándor)
Meghatottan és ámulva kívánok szeretettel minden jót az újjászületett Várbazár minden alkotójának és résztvevőjének.

Lőte Attila
Jászai Mari-díjas színművész

„Kőből, fából házat, igékből várat...” (Kós Károly)
– lélekből hazát! őszinte elismeréssel és szeretettel:

Bakó Annamária,
a Litea Könyvesbolt vezetője, Budavár díszpolgára

Isten áldjon meg mindenkit, aki a Budavárát teremtette és szépítette!
Petrás Mária
Prima Primissima-díjas népdalénekes, keramikusművész

A Professzorok Batthyány Köre nevében gratulálok ehhez a csodálatos épülethez. Kívánom, hogy a Várnegyed folyamatosan szépüljön.
Náray-Szabó Gábor
akadémikus, elnök

Információ

Hogyan változik meg a Várnegyed közlekedése? Mitől lesz könnyebben megközelíthető gyalogosan vagy kerékpárral a Budai Vár? Milyen lesz a környéken a parkolás rendje? Megmarad-e a „piaci buszjárat”? Hol lesznek a panorámaliftek?

Kérjük, látogasson el rendszeresen honlapunkra, ahol a  Budai Vár és környékének közlekedésfejlesztése kapcsolatban naprakész információkat és érdekességeket talál.

Érdeklődését köszönjük!