Várfejlesztés
Kezdőlap Várfejlesztés Partnerek Kapcsolat Sajtószoba Galéria

Tovább szépül a Várbazár és környéke

A polgármester és a kormánybiztos a sajtónak szervezett bejáráson (Fotó: MTI/ Máthé Zoltán)
A terveknek megfelelően halad a Várbazár rekonstrukciója, az épületegyüttes két végét lezáró Testőrpalota, illetve a déli bérházak állványzatát már elbontották, így a nagyközönség is megcsodálhatja az eredeti pompájukban tündöklő utcai homlokzatokat. A felújított Várbazár épületeit, beleértve a vadonatúj mélygarázst és rendezvényközpontot, jövő tavasszal adják át a nagyközönségnek.

Dr. Nagy Gábor Tamás polgármester részvételével megtartott sajtótájékoztatón számolt be a Várbazár építési munkálatainak jelenlegi állásáról L. Simon László. A kormánybiztos tájékoztatása szerint a Várbazár felújítása február 1-jén indult, a 8,9 milliárd forintba kerülő rekonstrukciót teljes egészében az Európai Unió finanszírozza. A rendelkezésre álló összegből 4,9 milliárd jut a Várbazárra, az építési programhoz kapcsolódó Budai Vár és környékének közlekedési fejlesztése négymilliárd forintba kerül. Utóbbi beruházás során az I. kerület jár el programgazdaként.

L. Simon László külön is kiemelte, hogy a társszervekkel, köztük a Budavári Önkormányzattal kialakított kiváló kapcsolatnak köszönhetően valamennyi határidőt sikerül tartani. Mindez azt jelenti, hogy a munkálatok első üteme március végéig lezárul, az elkészült épületegyüttest a tervek szerint április elején Orbán Viktor miniszterelnök adja majd át. Az időpontválasztás nem véletlen, hiszen kétszáz évvel ezelőtt április 6-án született a Várbazárt megálmodó Ybl Miklós.

A nagyszabású műemléki fejlesztés tehát alig több mint egy évig tart majd, ami szinte példátlan teljesítmény a magyar műemlékvédelem és építészet történetében. Olyan eredmény, amire a fejlesztést elindító polgári kormány is büszke lehet, hiszen az Ifipark megszűnését követen a nyolcvanas években bezárt és 1996- tól a világ száz leginkább veszélyeztetett műemléke között nyilvántartott Várbazár rekordgyorsasággal készül el – hangsúlyozta a kormánybiztos.

Az épületegyüttesben a környezethez méltó kulturális és idegenforgalmi központ jön létre. Tovább bővíti a lehetőségeket a beruházás részeként megépülő, föld alatti multifunkcionális épületszárny, valamint a háromszáz férőhelyes mélygarázs, míg az új mozgólépcsőnek és lifteknek köszönhetően a palota megközelíthetősége is lényegesen egyszerűbbé és kényelmesebbé válik.

Ami az építkezés pillanatnyi állapotát illeti: kiderült, hogy az utca felőli épületek gépészeti munkái már befejeződtek, a homlokzatok felújítása elkészült, a külső munkák közül jelenleg a tetőfedés és a bádogozás zajlik. A rámpaművekre már visszakerültek a kőoroszlánok, valamint a megtisztított kőelemek, a majolika mázas kerámiák gyártása is megindult, ahogyan a kertet és az Öntőház udvart összekötő Ybl-átjáró feltárásával is végeztek a szakemberek. Folyamatban van az épületbelsők kialakítása, jól halad a belső vakolás, ezt követően rögtön megkezdődik a festés, majd a szerkezeti kőműves munkák és a burkolás kerül sorra. Szintén az ütemtervnek megfelelően halad a felszín alatti épületrészek, a mozgólépcső és a liftszerkezetek építése.

Tavasszal, az épületek átadását követően megindul a termőföld visszatöltése is, azonban a reneszánsz kert a növények időjárásfüggő telepítése miatt teljes egészében csak az év közepén készül el. 2014 őszén várható a második ütem zárása, ennek keretében teljes hosszában megújul a Lánchíd utca.

Információ

Hogyan változik meg a Várnegyed közlekedése? Mitől lesz könnyebben megközelíthető gyalogosan vagy kerékpárral a Budai Vár? Milyen lesz a környéken a parkolás rendje? Megmarad-e a „piaci buszjárat”? Hol lesznek a panorámaliftek?

Kérjük, látogasson el rendszeresen honlapunkra, ahol a  Budai Vár és környékének közlekedésfejlesztése kapcsolatban naprakész információkat és érdekességeket talál.

Érdeklődését köszönjük!