Várfejlesztés
Kezdőlap Várfejlesztés Partnerek Kapcsolat Sajtószoba Galéria

Várkert Bazár: tévutakon át az újjászületésig

A várkert bazár feltámasztására akkor és azok erőfeszítésével került sor, amikor és akikkel annak rendeltetése volt – fogalmazott Tévutakon át az újjászületésig című előadásában Osskó Judit Kós Károly-, Táncsics-, Ybl- és Prima Primissima-díjas építész, televíziós személyiség. A televíziós szakember hosszú évtizedek óta a szívén viseli a Várkert Bazár ügyét. Már 1989-ben nemzetközi elismerést ért el az akkor már javában pusztuló épületegyüttesről készített filmjével. Úgy látja: 2010 után rekordidő alatt született újjá Ybl Miklós különleges épületegyüttese.
Osskó Judit előadásában visszaemlékezett mindazokra a korábbi hasznosítási kísérletekre, próbálkozásokra, amelyek a méltatlanok voltak a hely szelleméhez, és amelyek – miután nyilvánosság ereje átgondolásra és visszalépésre kényszerítette a korábbi döntéshozókat –szerencsére nem váltak valóra. Példaként említette, hogy a ’80-as évek második felében, végén kanadai befektetők egy 250 szobás gyógyszállót építettek volna a Várkert Bazárba, és már a beruházás tervei is készen voltak. A szakember Makovecz Imrét idézte, aki annak idején úgy fogalmazott: „elképzelhetetlen lenne, hogy Londonban, közvetlenül a Tower mellett egy magyar befektető szállodát építsen, angol építészek közreműködésével…”
 
A televíziós szakember meg nem valósult, „fausti alkunak” nevezte azokat az elképzeléseket is, amelyek szerint 2002-ben ugyancsak kanadai befektetők, kész tervekkel a birtokukban föld alatt, sokszintes plázát építettek volna a világörökségi területre. Osskó Judit úgy látja: bár az ilyen célú hasznosítás esetén pénz lett volna ugyan a Várkert Bazár megfiatalodására, de ezzel az üzlettel – fausti módon – az épületegyüttes lelkét adták volna el az akkori döntéshozók.
 

Információ

Hogyan változik meg a Várnegyed közlekedése? Mitől lesz könnyebben megközelíthető gyalogosan vagy kerékpárral a Budai Vár? Milyen lesz a környéken a parkolás rendje? Megmarad-e a „piaci buszjárat”? Hol lesznek a panorámaliftek?

Kérjük, látogasson el rendszeresen honlapunkra, ahol a  Budai Vár és környékének közlekedésfejlesztése kapcsolatban naprakész információkat és érdekességeket talál.

Érdeklődését köszönjük!