Várfejlesztés
Kezdőlap Várfejlesztés Partnerek Kapcsolat Sajtószoba Galéria

Villanytankolás az I. kerületben

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2014 végén még mindössze 170 elektromos autó közlekedett az országban. De hogy ez nem sokáig lesz így, azt abból is sejthetjük, hogy a sajtóban szinte nincs olyan nap, amikor ne adnának hírt valamilyen, elektromos autókkal kapcsolatos újításról. Nemrég például azt olvashattuk, hogy 2017-re mintegy 250 járműből álló, elektromos taxiflottát hoz létre az osztrák főváros…
Bár a környezettudatosság jegyében elektromos taxiflottáról még nincs szó, az ahhoz szükséges technikai feltételek megteremtésén már erőteljesen gondolkodnak a magyar főváros szívében is. Sőt: több is ez már, mint gondolkodás! A budai Vár és környéke közlekedésének fejlesztését célzó európai uniós program részeként ugyanis a nyár végére két helyszínen – a Lovas úton, a most elkészült Murad-lift közelében, illetve a Várkert Bazár mélygarázsában – telepít elektromos járművekhez szükséges töltőberendezést a Budavári Önkormányzat.
 
Mindkét töltőálomás az elektromos autók gyors, 20–30 perc alatti, úgynevezett villámtöltését biztosítja majd, és alkalmas lesz az elektromos autók jelenleg elérhető európai és japán szabványú típusainak, valamint az AC-töltésre alkalmas autóknak az elektromos tankolására. Így többek között tölthetők lesznek itt a BMW i3, a Volkswagen e-Up és e-Golf, a Nissan LEAF, a Mitsubishi Outlander, a Peugeot iOn, Citroën C-Zero, Citroën Berlingo Electric, a Renault Zoë, a Smart ED és a Tesla S típusok is.
 
A töltők használatainak a feltételeit a közeljövőben dolgozzák ki a Budavári Önkormányat szakemberei.

Információ

Hogyan változik meg a Várnegyed közlekedése? Mitől lesz könnyebben megközelíthető gyalogosan vagy kerékpárral a Budai Vár? Milyen lesz a környéken a parkolás rendje? Megmarad-e a „piaci buszjárat”? Hol lesznek a panorámaliftek?

Kérjük, látogasson el rendszeresen honlapunkra, ahol a  Budai Vár és környékének közlekedésfejlesztése kapcsolatban naprakész információkat és érdekességeket talál.

Érdeklődését köszönjük!