Várfejlesztés
Kezdőlap Várfejlesztés Partnerek Kapcsolat Sajtószoba Galéria

Elkészült a Várkert Bazárhoz kapcsolódó mélygarázs cölöpözése

Elkészült a Várkert Bazárhoz kapcsolódó mélygarázs cölöpözése, a beruházás a Budai Vár és környéke közlekedés fejlesztés projekt (KÖZOP -5.5.0-09-11-2011-0027 keretében valósul meg. A kivitelező Swietelsky – WHB konzorcium jelenleg a cölöpök horgonyzását és a munkagödörben a márga bontását és annak elszállítását végzi.

Az Új Széchenyi Terv Közlekedés Operatív Programból finanszírozott „Budai Vár és környéke közlekedés fejlesztése” (KÖZOP-5.5.0-09-11-2011-0027) projekt megvalósítása keretében elkészült a Várkert Bazárhoz kapcsolódó mélygarázs cölöpözése. A közel 190 db, egyenként 80 centiméter átmérőjű cölöpöt változó, 10-20 méter közötti mélységbe fúrták be, ezzel a mélyépítés egyik legnehezebb fázisán jutottak túl a szakemberek. A cölöpözés után megkezdték ütemezetten a cölöpök horgonyzását és a cölöpsort összekötő fejgerendák megépítését. A horgonyzás után, várhatóan a jövő hónapban kezdik meg az alapozási sík kialakítását, majd az alaplemez betonacél szerelését.

Ismeretes, a kormány - az Új Széchényi Terv Nemzeti Programjainak meghatározásával - vállalta a Budai Vár értékéhez méltó felújítását és fejlesztését, a Várkert Bazár épületegyüttese és környezete rendbe tételét. A kormány kormányhatározatban döntött arról, hogy a Világörökség részeként védett műemlék rekonstrukciója – az EU által biztosított finanszírozási források felhasználásával - 2014. március 30-ig történjen meg.

A projekt megvalósítása két forrásból történik, részben a KMOP-3.1.1/E-12-k-2012-0001 projekt, részben a KÖZOP-5.5.0-09-11-2011-0027 projekt keretében. A KÖZOP-projekt kezdeményezettje a Budavári Önkormányzat.

A közlekedési beruházás első üteme a Várkert Bazárhoz kapcsolódik: az Északi Pavilonban fogadóteret, lifteket alakítanak ki, a Déli Cortinafalnál, a Vízhordó lépcső mellett pedig egy mozgólépcsőt, amely a várteraszra szállítja a látogatókat. Innen liftekkel lehet majd továbbmenni a Palota területére. A projekt része a mélygarázs kialakítása is, amely a Várkert Bazár megközelítését és a Budai Várba irányuló autóforgalom csökkentését segíti elő. (2013. június 12.)

Letölthető sajtóközlemény (pdf)

Információ

Hogyan változik meg a Várnegyed közlekedése? Mitől lesz könnyebben megközelíthető gyalogosan vagy kerékpárral a Budai Vár? Milyen lesz a környéken a parkolás rendje? Megmarad-e a „piaci buszjárat”? Hol lesznek a panorámaliftek?

Kérjük, látogasson el rendszeresen honlapunkra, ahol a  Budai Vár és környékének közlekedésfejlesztése kapcsolatban naprakész információkat és érdekességeket talál.

Érdeklődését köszönjük!