Várfejlesztés
Kezdőlap Várfejlesztés Partnerek Kapcsolat Sajtószoba Galéria

EU-projekt

A Budai Vár és környéke közlekedésfejlesztése

A Budavári Önkormányzat által megvalósítandó európai uniós projekt célja a jó közlekedési kapcsolatokkal rendelkező, könnyen elérhető, de gépjárműmentes Budai Vár megvalósítása a hagyományőrzés és folyamatos megújulás jegyében. A Budai Vár gyalogos felületeinek hálózattá fejlesztésével, a társadalmi életet befogadó, élénkítő, a városi és helyi identitást erősítő tradicionális, de ugyanakkor a XXI. századi igényeket kiszolgáló vonzó élettér jön létre.

A beruházás első üteme többi között a Várbazárhoz kapcsolódó gyalogos közlekedés fejlesztését és a behajtási rendszer korszerűsítését tartalmazza. Az Északi Pavilonban fogadóteret, lifteket alakítanak ki, a Déli Cortinafalnál, a Vízhordó lépcső mellett pedig egy mozgólépcsőt, amely a várteraszra szállítja a látogatókat. Innen liftekkel lehet majd továbbmenni a Palota területére. A beruházás figyelmet fordít arra is, hogy az egyéni közlekedők számára a vár környezetében megfelelő parkolási lehetőséget biztosítson. Ezt a célt szolgálja a Várbazár alatt kialakításra kerülő mélygarázs, amely szintén az önkormányzat beruházásában valósul meg.

A vár akadálymentes elérését új liftekkel is biztosítani fogják a Gránitlépcsőnél, a Korlát utcánál és a Lovas utcai parkolónál. Az első ütemben a budavári behajtási, parkolási rendszer korszerűsítésére, illetve a térfigyelő kamerarendszer fejlesztésére is sor kerül.

A közlekedés-fejlesztési program következő üteme a Lánchíd utca és Ybl Miklós tér rendezését, forgalom-csillapítását célozza. A Budai Vár kapuját képező területeken forgalomcsillapítás, parkolók kiépítése, a Várbazár-garázs közúti kapcsolatainak kiépítése történik majd. A projekt célja a keresztirányú gyalogos átjárhatóság biztosítása, a gyalogos felületek növelése, valamint új villamos-megálló kiépítése.
 


A projekt adatai:

A projekt címe: A Budai Vár és környéke közlekedésfejlesztése
Kedvezményezett: Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat
Projekt azonosítója: KÖZOP-5.5.0-09-11-2011-0027
Forrás: az Európai Unió Kohéziós Alapja
Hazai és EU-támogatás: 5.994.570.019,- Ft

Információ

Hogyan változik meg a Várnegyed közlekedése? Mitől lesz könnyebben megközelíthető gyalogosan vagy kerékpárral a Budai Vár? Milyen lesz a környéken a parkolás rendje? Megmarad-e a „piaci buszjárat”? Hol lesznek a panorámaliftek?

Kérjük, látogasson el rendszeresen honlapunkra, ahol a  Budai Vár és környékének közlekedésfejlesztése kapcsolatban naprakész információkat és érdekességeket talál.

Érdeklődését köszönjük!