Várfejlesztés
Kezdőlap Várfejlesztés Partnerek Kapcsolat Sajtószoba Galéria

Kérdések-válaszok

A magyar kormány – az Új Széchenyi Terv keretében – vállalta a Budai Vár értékéhez méltó felújítását és fejlesztését, a Várkert Bazár épületegyüttesének és környezetének rendbe tételét. A kormány határozatban döntött arról, hogy a Világörökség részeként védett műemlék rekonstrukciója – az Európai Unió által biztosított finanszírozási források felhasználásával – 2014. március 30-ig történjen meg.

A fejlesztésekre két pályázati forrás áll rendelkezésre: az Új Széchenyi terv Közép-magyarországi Operatív Programja (KMOP) keretében támogatást nyert „Várkert bazár fejlesztése” című (KMOP-3.1.1/E-12-k-2012-0001) projekt és a Közlekedés Operatív Programból (KÖZOP) finanszírozott „Budai Vár és környéke közlekedés fejlesztése” (KÖZOP-5.5.0-09-11-2011-0027) projekt. Míg az előbbi kedvezményezettje a Várgondnokság Nonprofit Kft., addig a közlekedésfejlesztési projekt a Budavári Önkormányzathoz tartozik.

A Várkert Bazár felújítása

Mikor kezdődött a Várkert Bazár épületeinek a felújítása és mikor fejeződik be?
A Várkert Bazár felújítása és a hozzá kapcsolódó közösségi közlekedés-fejlesztési beruházás hosszas előkészítő munka után 2013. február 1-én kezdődött meg. A Várkert Bazár épületeinek felújítása várhatóan 2014. március 30-án fejeződik be.

Mi lesz a funkciója a Várkert Bazárnak?
Az épületegyüttes északi és déli végén az egykori lakóházakban egy-egy új múzeum, pontosabban kiállítótér nyílik meg. Az egyik a Tradíció Háza, a másik a Kortárs Kreativitás Háza lesz, mindkettő Magyarország értékeinek bemutatását szolgálja. Megépül egy föld alá süllyesztett, multifunkcionális rendezvényterem és egy mélygarázs, amelyek felett, a térszinten egy hangulatos sétány idézi fel az Ybl Miklós által megálmodott kertet. Étterem, kávézó és ezen kívül az Öntőház udvarban az egykori Ifiparkra emlékeztető, retró stílusú vendéglátóhely, illetve egy kamarakoncertek megrendezésére alkalmas kisebb színpad is létesül.

(További információk a Várkert Bazár felújításáról a http://varkertbazarinfo.hu honlapon találhatók.)

A Budai Vár és környéke közlekedésfejlesztése

Mi a „Budai Vár és környéke közlekedésfejlesztése” projekt célja?
Az önkormányzat által megvalósítandó projekt célja a jó közlekedési kapcsolatokkal rendelkező, könnyen elérhető, de a gépjárműforgalomtól megkímélt Budai Vár megvalósítása a hagyományőrzés és folyamatos beruházás jegyében. A Budai Vár gyalogos felületeinek hálózattá fejlesztésével, a társadalmi életet befogadó, élénkítő, a városi és helyi identitást erősítő tradicionális, de ugyanakkor a XXI. századi igényeket kiszolgáló, vonzó élettér jöjjön létre.

Mi valósul meg a projekt első ütemében?
A beruházás első üteme többek közt a Várkert Bazárhoz kapcsolódó gyalogos közlekedés fejlesztését tartalmazza. A Déli Cortinafalnál, a Vízhordó lépcső mellett mozgólépcsőt építenek ki, mely a Várba szállítja a látogatókat. A Várkert Bazár alatt egy 298 férőhellyel rendelkező mélygarázs épül, amihez kapcsolódóan liftek kerülnek beépítésre. A beruházás első ütemében újul meg a Cortinafal, és kerül kiépítésre egy gyalogos sétány. Korszerűsítik az Északi Pavilont is, ahol fogadóteret, lifteket alakítanak ki. A projekt első ütemében valósul meg a Lánchíd utca, a Döbrentei utca, valamint az Ybl Miklós tér közterület rendezése. Várhatóan a projekt első ütemében helyeznek forgalomba új, környezetkímélő dízelbuszokat és káros anyag kibocsájtástól mentes, elektromos buszokat is, melyek a Várban fognak közlekedni. Új villamosmegálló és dunai kikötő is épül a Várkert Bazár környezetében. A „Budai Vár és környéke közlekedés fejlesztése” projektben a Budai Várba történő gyalogos közlekedés javítása érdekében liftek épülnek majd a Gránit utcában, a Korlát utcánál, valamint a Lovas utcai parkolónál. A projektnek köszönhetően akadálymentesítik a fő gyalogos útvonalakat, szabályozzák a parkolást, térfigyelő kamerákat telepítenek, valamint kiépítik az úgy nevezett Gyalogos Információs Rendszert is.

Mikor fejeződik be a „Budai Vár és környéke közlekedés fejlesztése” projekt első üteme?
A projekt első ütemének várható befejezési időpontja 2015. február 28-a.

Mi lesz a parkolás alapelve a Budai Várban?
A Budai Várban és környezetében a parkolás-szabályozás alapelve, hogy a várfalon belül a közterületi parkolás fokozatos csökkenjen, amellyel párhuzamosan, ütemezetten a Vár környezetében garázsok létesülnek. Ennek megfelelően a gyalogos- és a turistaforgalom szempontjából legfontosabb tereken és szakaszokon a közterületi parkolás fokozatosan kerül megszüntetésre.

Mélygarázs épül majd a Szabó Ilonka utcánál?
Igen, a „Budai Vár és környéke közlekedés fejlesztése” projekt II. ütemében valóban tervben van egy mélygarázs megépítése a Szabó Ilonka utcában, amelynek a koncepciótervei elkészültek. A mélygarázsa tervek szerint várhatóan 2018-2019 között épül majd meg. A Hilton szálló gazdasági útja, a Katolikus Gimnázium és a Szabó Ilonka utca által határolt területen nagy lejtésű, rendezetlen zöldterület van, ahol a Szabó Ilonka utcai támfal átépítésével szintenként 45 férőhelyes, a magassági adottságokat kihasználva 4 szintes garázst alakíthatunk ki. A garázs közúti kapcsolatáról több koncepcióterv készült el, köztük olyan is, amely nem növeli a Szabó Ilonka utca gépjárműforgalmát.

A Lánchíd utca rekonstrukciója

Hogy alakul majd a parkolási rend a Lánchíd utcában?  
A parkolási rend a Lánchíd utca mentén változik majd, a kerület további részeire nem lesz kihatással. A közterületi parkolás a lakóépületek felőli oldalon szegéllyel párhuzamos, a park felőli oldalon pedig merőleges lesz. Több parkoló áll majd rendelkezésére, hiszen a Várkert Bazár alatt egy közel 300 férőhelyes mélygarázs épül. Jelenleg a mélygarázs üzemeltetési koncepciójának elkészítése zajlik. Itt is kiemelt figyelmet fordítunk a lakossági igényekre, illetve a parkolási kérdések rendelkezésére, ezért terveink között szerepel, hogy a mélygarázst – bizonyos feltételekkel - a lakosság kedvezőbb áron használja.

Hol lesznek a mozgássérült parkolók elhelyezve a Lánchíd utcában?
A Várkert Bazár alatt épülő mélygarázsban alakítanak ki a mozgássérültek részére parkolóhelyeket. A közterületi parkolás esetében pedig a mozgássérültek – a megfelelő igazolással - bárhol díjmentesen megállhatnak a fővárosi szabályozás szerint.

Hol lesznek a taximegállók elhelyezve a Lánchíd utcában?
A tervek nem tartalmaznak új taximegállókat, a taxisok és az utasok továbbra is az Apród utcában lévő taxiállomást vehetik majd igénybe erre a célra.  

Helyeznek-e el kerékpártárolókat a Lánchíd utcában?
A tervek szerint a felszínen 20 darab kerékpártámasz kerül elhelyezésre, a Várkert Bazár mélygarázsában pedig az OTÉK előírásainak megfelelő számú kerékpár tárolása biztosított.

Alakítanak-e ki új villamosmegállót a Lánchíd utcában?
Miután a teljes projekt célja a közösségi közlekedés elősegítése, éppen ezért új villamosmegállót alakítanak ki a Várkert Bazárnál. Az ügyben nagyon sok egyeztetés történt a Budapesti Közlekedési Központtal, és kompromisszumos megoldás született. Ennek eredményeként a Fogas utca vonalától északra, illetve az ott lévő irodaépület közötti területen alakítják ki az villamosmegállót.

Hol lesz városnéző buszok megállója a Lánchíd utcában?
A projekt egyik fő célja, hogy kulturált körülményeket biztosítson a turistabusszal és városnéző busszal érkezők részére. Éppen ezért a Lánchíd utca mindkét oldalán, és a Clark Ádám térnél a turistabuszok számára le- és felszálló helyek kerülnek kialakításra. Célunk, hogy a buszok csak a turisták le- és felszállásának idejére álljanak be a megállóhelyekre, azután a számukra kijelölt parkolókba hajtsanak.

Milyen lesz a megújult Lánchíd utca burkolata?
A gépjárművek számára megnyitott területen vágott bazaltkőből készül a burkolat, a kerékpársáv nagyelemes burkolatot kap. Más mintázatban, de szürkén vágott bazaltot kapnak a gyalogos felületek is mind a Várkert Bazár előtt, mind a villamos és az út között a szűkületi szakaszon.

Mi történik az Öntőház utcával, ha befejeződik a Várkert Bazár felújítása?
Az Öntőház utcában az eredeti állapotnak megfelelő, normál rend kerül visszaállításra. A Várkert Bazár kivitelezésének befejezésekor a teljes útpálya burkolatát cserélik, valamint a megrongálódott közműveket is helyreállítják. Az építkezés megkezdése előtt az érintett útvonalakon állapotfelvétel történt, a kivitelező feladata, hogy az építkezés végén ezeket legalább olyan állapotban adja vissza, mint amilyenben átvette a munkaterületet.

Honnan érkeznek majd autók, kisteherautók a Várkert Bazár gazdasági kiszolgálásához?
Jogos kérdésként merül fel, hogy a Várkert Bazár gazdasági kiszolgálását hogyan oldják meg. Éppen a kiemelt jelentősége, a helyszín turisztikai potenciálja miatt a teljes kiszolgálás a mélygarázson keresztül történik, nem zavarva sem a forgalmat, sem az itt lakókat.

Változik-e a közvilágítás a Lánchíd utcában?
A Lánchíd utcához kapcsolódó közvilágítást átépítik a szakemberek, és a Várkert Bazár díszvilágításával is összhangba hozzák majd.

Hogyan rendezik a templom előtti teret a Lánchíd utcában?
A Lánchíd utcai projekt keretén belül megvalósul a Döbrentei utca forgalomcsillapítása. Ma ott jelentős az átmenő forgalom a budai felső rakpartról a Clark Ádám tér irányába haladók miatt. Az átépítés után az utca forgalmi iránya megváltozik. Miután a korábbi tervekkel kapcsolatosan sok ellenérv elhangzott, ezért új megoldást dolgoztunk ki. Eszerint nem kerül kialakításra új útpálya a templom előtt és az Erzsébet hídi lehajtó között. A meglévő, a lehajtó keleti oldalán lévő útpálya felhasználásával, és a Szarvas téri csomópontban egy jelzőlámpás alcsomópont kialakításával biztosítjuk azt a lehetőséget, hogy a felső rakpartról érkezők be tudjanak hajtani a Lánchíd utcába. A kialakítás a mai útpályák felhasználásával történik, csak minimális beavatkozás fog történni a Szarvas tér körül.

A fejlesztéssel kapcsolatos kérdéseiket a varinfo@budavar.hu e-mail-címre várjuk.

Információ

Hogyan változik meg a Várnegyed közlekedése? Mitől lesz könnyebben megközelíthető gyalogosan vagy kerékpárral a Budai Vár? Milyen lesz a környéken a parkolás rendje? Megmarad-e a „piaci buszjárat”? Hol lesznek a panorámaliftek?

Kérjük, látogasson el rendszeresen honlapunkra, ahol a  Budai Vár és környékének közlekedésfejlesztése kapcsolatban naprakész információkat és érdekességeket talál.

Érdeklődését köszönjük!